Scriptiestress? Nergens voor nodig!
Kies voor professionele begeleiding

Page content

Hulp bij het schrijven van je onderzoeksverslag

Foto van Foeke van der ZeeTja, daar zit je dan. De data zijn verzameld en geanalyseerd. Je weet wat er uit komt en je hoeft alleen nog maar op te schrijven wat je gedaan hebt. Maar wat je ook probeert, het lukt je maar niet om er een goed verhaal van te maken. Je probeert nog eens wat, maar het eind past niet bij het begin. Je weet niet welke tabellen je moet presenteren of hoe je die moet maken en alles moet dan volgens de instructie ook nog eens volgens de APA-normen worden opgeschreven.

Er zijn studenten die twee jaar na het geanalyseerd hebben van de data nog steeds niet hun diploma hebben opgehaald omdat ze geen verslag konden schrijven. Sommigen hebben zelfs al een (nieuwe) baan, maar het onderzoeksverslag blijft maar liggen. Anderen hebben de analyses net klaar, maar willen in rap tempo een verslag schrijven om het voor de deadline in te leveren zodat ze snel kunnen afstuderen. Dat scheelt in ieder geval veel collegegeld.

 

Heb jij haast? Of zit je met je handen in het haar met het schrijven van je onderzoeksverslag?

Hulp bij Onderzoek begeleidt studenten bij het schrijven van een onderzoeksverslag. Na een intake - waarbij we jouw verslag tot nu toe bekijken - maken we afspraken over welke persoonlijke begeleiding het beste bij je past.

Meestal screenen we je verslag-tot-nu-toe. Er wordt nagegaan waar jouw thesis over gaat en wat jouw vraagstelling is en hoe je dat hebt uitgewerkt. Dat is leestijd. Ook al kan iemand 20 bladzijden per uur lezen, het is wel tijd die besteed moet worden voordat er ook maar een zinnig woord aan feedback gegeven kan worden. Daarna komt pas het echte werk.

In een serie gesprekken via mail, telefoon en/of Skype krijg je van je begeleider feedback op je onderzoeksverslag. Hoeveel gesprekken er precies nodig zijn, is onder andere afhankelijk van de lengte van je thesis, het gemak waarmee jij dingen op schrift kunt zetten, de eisen die de opleiding stelt en de (tussentijdse) feedback van de docent. Sommige studenten zijn na één of twee gesprekken klaar, andere doen er langer over.

 

Waar letten we op bij jouw onderzoeksverslag?

Het onderzoeksverslag moet in ieder geval voldoen aan correct taalgebruik. Sommige docenten zijn daar erg streng in: elke taalfout is een punt aftrek. Als je in het Engels schrijft kunnen we je beter een begeleider aanbieden die goed Engels kan.

Daarnaast letten we op het volgende:
1) Wat zijn de eisen die de opleiding stelt aan het verslag? Die moet je dus aan ons doorgeven, want die zijn niet bij elk opleidingsinstituut hetzelfde.
2) Is de methodologische paragraaf goed opgesteld? En zo ja volledig?
3) Zijn de tabellen correct opgesteld?
4) Zijn de statistische uitkomsten correct gerapporteerd?
5) Zijn de conclusies correct?
6) Zijn er discussiepunten die je zou moeten vermelden? En: zijn sommige discussiepunten niet te ver gezocht?
7) Zit er in het hele verslag een goede betooglijn?
8) Bespreking van de feedback van je docent.

Voor alle duidelijkheid: wij schrijven het onderzoeksverslag niet. Je krijgt begeleiding zodat je sneller door het proces kunt omdat je snel en persoonlijke feedback krijgt. Je moet het nog wel steeds zelf doen. Het verslag kun je het beste beschouwen als een proeve van bekwaamheid waarin jij aantoont dat jij het diploma waard bent.

 

White paper over het presenteren van statistische resultaten

White Paper Statistische Resultaten PresenterenAls je kwantitatief onderzoek doet, dan is dit paper onontbeerlijk. Hierin leg ik uit hoe je  statistische resultaten presenteert in lopende tekst en in tabellen. Dat komt heel precies en docenten trekken vaak punten af als je het niet op deze manier doet.

Het paper is niet gratis, maar voor 5 euro zul je er geen buil aan vallen, terwijl je dan wel toegang hebt tot informatie die - voor zover ik weet - nog in geen enkel boek staat.

Presenteren van statistische resultaten

 

Meer weten over hulp bij het schrijven van een onderzoeksverslag?

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Bel met Hulp bij OnderzoekTelefoon: 050 - 542 2163
Stuur een mail naar Hulp bij Onderzoek Mail: Hulp bij Onderzoek

 

Wat zeggen anderen?

Lees wat anderen over de hulp van Foeke van der Zee schrijven.

Meer weten over Foeke van der Zee? Surf naar Over Foeke van der Zee.