Online Hulp bij Onderzoek

Online Hulp bij Onderzoek (methodologie)

Met deze video's leg je de basis voor een succesvol onderzoek

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Onderzoek is het mooiste vak dat er is. Ik kan me echter ook heel goed voorstellen dat je er even niet uitkomt, want het is best wel moeilijk om goed onderzoek te doen. Bovendien, niet iedereen vind het een leuk vak en sommige docenten kunnen het iets minder goed uitleggen dan anderen.

In deze reeks video's leer je hoe je een goed onderzoek opzet

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Dit moet je weten voordat je aan je onderzoek begint

Iedereen doet zijn hele leven al onderzoek, maar het ene onderzoek is wel beter dan het andere. In deze video leg ik uit wat onderzoek is, hoe je het in grote lijnen aanpakt en welke vormen van onderzoek er zijn te onderscheiden.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

De vraagstelling van je onderzoek

Dit is het meest crusiale onderdeel van onderzoek. Als je geen goede vraagstelling hebt, valt je hele onderzoek in duigen. Ik zeg het vaak zo: "Op een slechte vraag kun je geen goed antwoord geven. Op een goede vraag wel, maar een garantie is er niet." In deze video leer je hoe je een goede vraagsteling formuleert en hoe dat richting geeft aan je hele onderzoek.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Het onderzoeksdesign

Het onderzoeksdesign is een schematisch overzicht van het hele onderzoek. Hoewel velen het niet als zodanig herkennen, komt het in elk onderzoeksverslag aan de orde. In deze video leg ik uit hoe je een design maakt. Je kunt beschrijvend onderzoek nog verder uitwerken in een conceptueel model. Zo'n model maakt het hele onderzoek meteen stukken helderder.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Meetinstrumenten (vragenlijsten en interviews)

Het is belangrijk dat je betrouwbare en valide gegevens verzamelt. Maar wat betekenen deze begrippen en hoe pas je dat toe in je onderzoek? Als je deze video gezien hebt, weet je wat het is en hoe je dat toepast. Er is nog een kenmerk van goede data belangrijk: het discrimenerd vermogen. Het meetinstrument moet onderscheid kunnen maken. In deze video leer je hoe je dat aanpakt.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Populatie, steekproef en respons

Aan de steekproef wordt vaak de eis gesteld dat hij representatief is. Dat klopt niet, want een representatieve steekproef is relatief makkelijk te realiseren. Veel moeilijker is het om te zorgen voor een representatieve respons. Ook gaat het erom dat de respons voldoende groot is en niet de steekproef. Hoe je er voor zorgt dat je aan deze eisen kunt voldoen, leer je in deze video.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Het analyseplan

En als je dan je data verzameld hebt, moet je ze analyseren. Hoe doe je dat en hoe pak je dat aan? Je moet daarvoor een plan maken. Het analyseplan maakt onderdeel uit van de onderzoeksopzet. Je maakt het dus voordat je de data gaat verzamelen. Het analyseplan kun je beschouwen als de laatste controle op je onderzoeksopzet. Deze video gaat daarover.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Theorieën toetsen met regressieanalyse

Regressieanalyse is een veelgebruikte analysemethode. In de statistiekvideo's leg ik uit hoe regressieanalyse werkt en in de SPSS-video's leer ik je hoe je deze analyses uitvoert n SPSS. Er gaat echter nog een stap aan vooraf. Je moet weten welke vorm van regressieanalyse je wilt gaan uitvoeren. En als jij de data hebt verzameld, kun je vaak honderden analyses uitvoeren. Welke je moet uitvoeren, wordt bepaald door je theorie.

Online Hulp bij Onderzoek? Waarom is dat handig?

Online hulp heeft een aantal voordelen:

Je bepaalt je eigen tempo en je eigen programma. Je bekijkt datgene wat je nodig hebt. Je bent niet gebonden aan wat de docent heeft voorbereid en je bent niet gebonden aan medestudenten die sneller of langzamer door de stof willen.

Je kunt de video's overal bekijken, dus thuis achter je bureau of op de bank, op school of universiteit, op je stageadres of werkplek. Waar je ook bent, zolang je maar een internetverbinding hebt.

Je krijgt toegang tot (een deel van) ons kenniscentrum zodat je snel de informatie kunt opzoeken of downloaden die je nodig hebt.

Sommige informatie is beter in een video uit te leggen en ander materiaal heb je liever op papier. We geven je de mogelijkheid om van beide vormen gebruik te maken.

Leer hoe je goed onderzoek doet!

Meer weten?

Onderzoek is een heel mooi vak. Met deze vido's leg je de basis om van jouw onderzoek een succes te maken.

En mocht je een vraag hebben? Neem gerust contact op. We helpen je graag.

Ik kan niet in jouw beurs kijken en ik weet ook niet wat het beste bij je past. Maak dus zelf een keuze, maar een ding weet ik wel:

Het totaal is goedkoper dan de som der delen!

Video's over de Onderzoeksopzet

Leer hoe jij je onderzoek moet opzetten en uitvoeren

€ 29,50

White papers


Handige naslagwerkjes en handleidingen

€ 19,50

Beide: alle video's 

+ White papers

Een ideale combinatie

voor een voordelige prijs

€ 39,50

Je krijgt 1 jaar toegang

Daarna wordt de toegang afgesloten (dus niet automatisch verlengd)

Je krijgt geen onnodige emails als jij je inschrijft

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Nog vragen?

Ik heb deze site met plezier gemaakt. En nog steeds ben ik bezig deze te verbeteren. Iedereen maakt fouten. Ik helaas ook. Perfect wordt het nooit, maar streven naar perfectie kan geen kwaad.

Mocht iets - ondanks mijn uitleg - nog niet duidelijk zijn, neem dan gerust contact op. Kennelijk heb ik het dan niet goed uitgelegd of heb jij een specifieke situatie die niet met deze informatie was te beantwoorden. Ik ben nieuwsgierig wat dat dan is en help je graag.

Missie

Ik vind het belangrijk dat jij goed onderzoek kunt verrichten, want 

met goed onderzoek krijg je betere informatie.

Met betere informatie kun je betere berslissingen maken.

Met betere beslissingen, kun je een betere (mooiere, schonere, vriendelijkere ...) wereld maken.

Ik help je graag.