arrow_drop_up arrow_drop_down

Hulp bij methodologie

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Onderzoek is het mooiste vak dat er is. Ik kan me echter ook heel goed voorstellen dat je er even niet uitkomt, want het is best wel moeilijk om goed onderzoek te doen. Bovendien, niet iedereen vindt het een leuk vak en sommige docenten kunnen het iets minder goed uitleggen dan anderen.


Wij weten hoe je perfect onderzoek doet en leren je dat graag.

Dit komt in onze videolessen aan bod:

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Dit moet je weten voordat je aan je onderzoek begint

Iedereen doet zijn hele leven al onderzoek, maar het ene onderzoek is wel beter dan het andere. In deze video leg ik uit wat onderzoek is, hoe je het aanpakt om tot goede resultaten te komen en welke vormen van onderzoek er zijn te onderscheiden.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

De vraagstelling van je onderzoek

Dit is het meest crusiale onderdeel van onderzoek. Als je geen goede vraagstelling hebt, valt je hele onderzoek in duigen. Ik zeg het vaak zo: "Op een slechte vraag kun je geen goed antwoord geven. Op een goede vraag wel, maar een garantie is er niet." In deze video leer je hoe je een goede vraagsteling formuleert en hoe dat richting geeft aan je hele onderzoek.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Het onderzoeksdesign

Het onderzoeksdesign is een schematisch overzicht van het hele onderzoek. Hoewel velen het niet als zodanig herkennen, komt het in elk onderzoeks voor. In deze video leg ik uit hoe je een design maakt. Je kunt beschrijvend onderzoek nog verder uitwerken in een conceptueel model. Zo'n model maakt het hele onderzoek meteen stukken helderder.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Meetinstrumenten (vragenlijsten en interviews)

Het is belangrijk dat je betrouwbare en valide gegevens verzamelt. Maar wat betekenen deze begrippen en hoe pas je dat toe in je onderzoek? Als je deze video gezien hebt, weet je wat het is en hoe je dat toepast. Er is nog een kenmerk van goede data belangrijk: het discrimenerd vermogen. Het meetinstrument moet onderscheid kunnen maken. In deze video leer je hoe je dat aanpakt.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Populatie, steekproef en respons

Aan de steekproef wordt vaak de eis gesteld dat hij representatief is. Dat klopt niet, want een representatieve steekproef is relatief makkelijk te realiseren. Veel moeilijker is het om te zorgen voor een representatieve respons. Ook gaat het erom dat de respons voldoende groot is en niet de steekproef. Hoe je er voor zorgt dat je aan deze eisen kunt voldoen, leer je in deze video.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Het analyseplan

En als je dan je data verzameld hebt, moet je ze analyseren. Hoe doe je dat en hoe pak je dat aan? Je moet daarvoor een plan maken. Het analyseplan maakt onderdeel uit van de onderzoeksopzet. Je maakt het dus voordat je de data gaat verzamelen. Het analyseplan kun je beschouwen als de laatste controle op je onderzoeksopzet. Deze video gaat daarover.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Theorieën toetsen met regressieanalyse

Regressieanalyse is een veelgebruikte analysemethode. In de statistiekvideo's leg ik uit hoe regressieanalyse werkt en in de SPSS-video's leer ik je hoe je deze analyses uitvoert n SPSS. Er gaat echter nog een stap aan vooraf. Je moet weten welke vorm van regressieanalyse je wilt gaan uitvoeren. En als jij de data hebt verzameld, kun je vaak honderden analyses uitvoeren. Welke je moet uitvoeren, wordt bepaald door je theorie.

Papers over onderzoek

Deze papers kun je ook los downloaden, of alle papers tegelijkertijd (klik hier voor meer informatie), maar ze zijn kunnen ook onderdeel uitmaken van het methodologie-pakket. In totaal zijn het 12 papers met uitgebreide informatie en handleidingen die superhandig zijn voor je onderzoek.

Met onze methode kan je onderzoek niet mislukken.

Ga als een speer door je onderzoek

Je bepaalt je eigen tempo en je eigen programma. Je bekijkt datgene wat je nodig hebt. Je bent niet gebonden aan wat de docent heeft voorbereid en je bent niet gebonden aan medestudenten die sneller of langzamer door de stof willen.

Je kunt de video's overal bekijken, dus thuis achter je bureau of op de bank, op school of universiteit, op je stageadres of werkplek. Waar je ook bent, zolang je maar een internetverbinding hebt.

Je krijgt toegang tot (een deel van) ons kenniscentrum zodat je snel de informatie kunt opzoeken of downloaden die je nodig hebt.

Sommige informatie is beter in een video uit te leggen en ander materiaal heb je liever op papier. We geven je de mogelijkheid om van beide vormen gebruik te maken.

Als je het onderzoek goed opzet, kan het niet meer mis gaan.

Onze video's en papers zijn daarbij onmisbaar.

9 video's over methodologie


 • Leer hoe jij je onderzoek moet opzetten en uitvoeren

  € 39,-

  Je krijgt 3 maanden toegang tot deze video's

  12 papers met handleidingen

  en tips & tricks

 • Uitgebreide uitleg en

  handige handleidingen


  € 19,-

  Alle papers kun je in één keer downloaden

  Beide: video's 

  + alle papers


 • Een ideale combinatie

  voor een voordelige prijs


  € 49,-

  Het pakket om snel door je onderzoek te gaan

  Inclusief alle Statistiek en SPSS

 • Het complete pakket voor (bijna) dezelfde prijs

  € 50.-

  Een compleet pakket om van je onderzoek een succes te maken

  Niet goed, geld terug!

  Sommigen worden gek van het bekijken van de gratis video's op YouTube.

  Met onze video's gaat het een stuk sneller. Probeer het eens een dag uit. Als je binnen 24 uur aangeeft dat dit niet is wat je zocht, krijg jij je geld terug.

  Goed om te weten:

  Je krijgt 3 maanden toegang tot onze video's en papers.

  Als je een andere toegangsperiode wilt, kijk dan hier voor de alternatieven >>>

  Aan het eind van je periode wordt de toegang afgesloten (dus niet automatisch verlengd).

  Je krijgt geen onnodige emails als jij je inschrijft.

  Je krijgt een bevestigingsmail en een mail ter herinnering dat je toegangsperiode bijna ten einde is.

  En mocht je echt ontevreden zijn, stuur dan binnen 24 uur een mail. Dan krijg je je geld terug.

  Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

  Nog vragen?

  Ik heb deze site met plezier gemaakt. En nog steeds ben ik bezig deze te verbeteren. Iedereen maakt fouten. Ik helaas ook. Perfect wordt het nooit, maar streven naar perfectie kan geen kwaad.

  Mocht iets - ondanks mijn uitleg - nog niet duidelijk zijn, neem dan gerust contact op. Kennelijk heb ik het dan niet goed uitgelegd of heb jij een specifieke situatie die niet met deze informatie was te beantwoorden. Ik ben nieuwsgierig wat dat dan is en help je graag.