Onderzoek is niet moeilijk (als je weet hoe het moet)
Voor slechts € 75,- krijg je toegang tot al onze video's en white papers!

Page content

Casestudie, casestudy of gevalsstudie

Onderzoek hoeft niet altijd bij grote aantallen onderzoeksobjecten plaats te vinden. In een aantal gevallen wordt het onderzoek slechts bij één onderzoekseenheid gedaan. In dat geval spreekt men van een casestudie. Een casestudie (casestudy of gevalsstudie) is onderzoek bij slechts één onderzoekseenheid. Dat is hét kenmerkende onderscheid met kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

Sommigen vinden het lastig om een casestudie te identificeren. Onderzoek naar de efficiëntie van een organisatie is een casestudie omdat er slechts één object van studie is: de organisatie. Onderzoek onder de honderden werknemers van een organisatie is een kwantitatief onderzoek omdat er vele onderzoeksobjecten zijn: de werknemers. Een beschrijving van het Nederlandse onderwijssysteem is een casestudie (slechts één object: het onderwijssysteem). Onderzoek onder de leerlingen in het onderwijs is een kwantitatief onderzoek (er worden veel leerlingen ondervraagd).

Casestudies worden vaker toegepast dan men zou verwachten. Het wordt bijvoorbeeld ook gedaan door een manager die onderzoek doet naar de geldstromen in het bedrijf, of door een curator die nagaat of het bedrijf failliet moet worden verklaard, of de manager die een SWOT-analyse opstelt, of een psycholoog die nagaat hoe hij zijn cliënt het beste kan helpen, of de orthopedagoog die een kind helpt goed te leren rekenen.

© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/casestudie

Over casestudies is nog veel meer te vertellen. Lees er meer over onderzoek in het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

 

Aan Casestudie gerelateerde trefwoorden:

kwalitatief onderzoek
kwantitatief onderzoek

Voor een schematisch overzicht van onderzoekstypen, zie onderzoekskubus.

Een casestudie (casestudy of gevalsstudie) is onderzoek bij slechts één onderzoekseenheid.

 

Wil jij snel en effectief met je onderzoek aan de slag?

Wij helpen je graag. Je kunt bij ons terecht voor online hulp en voor persoonlijke hulp / coaching.

Online Hulp bij Onderzoek

Onze online hulp is ideaal voor als je iets wilt weten. Alles staat online, is 24/7 bereikbaar en munt uit in heldere taal en begrijpelijkheid. Dat gaat je heel wat tijd besparen! Je kunt kiezen uit een aantal pakketten:

Online Hulp bij Methodologie Hierin leer je wat onderzoek is, hoe je je het moet opzetten en waar je op moet letten. Je leert hoe groot je steekproef moet zijn, hoe je zorgt voor een representatieve respons, en een analyseplan om de gegevens te analyseren.

White Papers over Onderzoek en Statistiek Hierin bespreken we visies, geven we uitgebreide achtergrond informatie en krijg je stappenplannen om iets uit te voeren. Een perfecte combinatie met Online Hulp bij Methodologie.

Online Hulp bij Statistiek Op een begrijpelijk manier wordt uitgelegd wat statistiek is, wanneer je welke statistisch toets moet gebruiken, hoe het rekenwerk van die toets gaat en hoe je de uitkomst moet interpreteren.

Online Hulp bij SPSS Leer hoe SPSS in elkaar zit, hoe je de statistische toetsen uitvoert in SPSS, waar je in de SPSS-uitvoer moet kijken en hoe je de resultaten interpreteert. Dit is een perfecte combinatie met Online Hulp bij Statistiek.

Bovenstaande pakketten kun je ook als totaalpakket afnemen. Dan bespaar je flink op de aanschafkosten. Lees er alles over in het Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Een casestudie (casestudy of gevalsstudie) is onderzoek bij slechts één onderzoekseenheid.
In sneltreinvaart door je onderzoek met Scriptiebegeleiding van Hulp bij Onderzoek

 

Persoonlijke hulp, begeleiding, coaching

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor persoonlijke hulp en begeleiding. We helpen mensen graag. We kunnen helpen met het opzetten van je onderzoek, het analyseren van je data met SPSS (mijn specialiteit), het rapporteren over je onderzoek. Dat kun je ook als een totaalpakket afnemen in de vorm van scriptiebegeleiding.

 

Een casestudie (casestudy of gevalsstudie) is onderzoek bij slechts één onderzoekseenheid.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel: 050 – 542 2163
Mail: hulp@hulp-bij-onderzoek.nl

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek en StatistiekIk wens je heel veel succes met je onderzoek

Foeke van der Zee
– jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Lees wat anderen over de hulp van Foeke van der Zee schrijven.

Meer weten over Foeke van der Zee? Surf naar Over Foeke van der Zee.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en ontvang elke week een gratis tip!

De onderzoeksleidraad

Wil je meer weten over onderzoek, schrijf je dan in op de nieuwsbrief. Iedere week ontvang je een tip in de vorm van een toelichting, een white paper of een video waarmee je sneller en makkelijker door je onderzoek kunt gaan. En het mooie is: het is gratis!

Doe je zelf niet tekort en mis het niet.

Inschrijven op Tip van de Week

En als je dat nu doet, krijg je het white paper De Onderzoeksleidraad. Oók gratis.