In 2 tot 3 uurtjes al jouw data geanalyseerd
Hulp bij Data Analyse
Problemen met Statistiek en SPSS? Onze video's zijn een uitkomst!
Meer informatie

Page content

Casestudie, casestudy of gevalsstudie

Onderzoek hoeft niet altijd bij grote aantallen onderzoeksobjecten plaats te vinden. In een aantal gevallen wordt het onderzoek slechts bij één onderzoekseenheid gedaan. In dat geval spreekt men van een casestudie. Een casestudie (casestudy of gevalsstudie) is onderzoek bij slechts één onderzoekseenheid. Dat is hét kenmerkende onderscheid met kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

Sommigen vinden het lastig om een casestudie te identificeren. Onderzoek naar de efficiëntie van een organisatie is een casestudie omdat er slechts één object van studie is: de organisatie. Onderzoek onder de honderden werknemers van een organisatie is een kwantitatief onderzoek omdat er vele onderzoeksobjecten zijn: de werknemers. Een beschrijving van het Nederlandse onderwijssysteem is een casestudie (slechts één object: het onderwijssysteem). Onderzoek onder de leerlingen in het onderwijs is een kwantitatief onderzoek (er worden veel leerlingen ondervraagd).

Casestudies worden vaker toegepast dan men zou verwachten. Het wordt bijvoorbeeld ook gedaan door een manager die onderzoek doet naar de geldstromen in het bedrijf, of door een curator die nagaat of het bedrijf failliet moet worden verklaard, of de manager die een SWOT-analyse opstelt, of een psycholoog die nagaat hoe hij zijn cliënt het beste kan helpen, of de orthopedagoog die een kind helpt goed te leren rekenen.

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek, Statistiek en SPSS© Foeke van der Zee (2016). www.hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/casestudie

Over casestudies is nog veel meer te vertellen. Lees er meer over onderzoek in het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

 

Aan Casestudie gerelateerde trefwoorden in het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek:

- kwalitatief onderzoek
- kwantitatief onderzoek

Voor een schematisch overzicht van onderzoekstypen, zie onderzoekskubus.

 

Heb jij nog geen gratis account?

Heb je nog geen gratis account voor onze Online Hulp van Hulp bij Onderzoek? Dan heb je ook geen toegang tot heel veel basiskennis. Maak nu een gratis account aan en leer alles wat je nodig hebt om van jouw onderzoek een succes te maken.

online-hulp-van-hulp-bij-onderzoek

Over de Casestudie

 

 

 

 

 

 

 

 

Met onze methode kan onderzoek niet mislukken.

Schermafbeelding 2016-05-28 om 14.01.28Veel studieboeken beschrijven wat onderzoek is. Daar heb je niet zo veel aan. In onze boeken leer je hoe je onderzoek moet doen. Als je onderzoek doet op onze manier, kan het niet mislukken. Lees de recensies en oordeel zelf.
Meer informatie: Boeken over Onderzoek.

 

 

Heb je hulp bij jouw onderzoek nodig?

 

Online Hulp bij Onderzoek

Onze video's over statistiek en SPSS zijn altijd toegankelijk

Ben je vergeten hoe SPSS ook al weer werkt? Bekijk dan een of meerdere video's uit de Cursus SPSS.

In de video's van de Cursus Statistiek krijg je op een begrijpelijk manier uitgelegd wanneer je welke statistisch toets moet gebruiken en hoe het rekenwerk van die toets gaat.

In de Basiscursus Statistiek en SPSS leer je in 12 lessen de basiskennis die je nodig hebt voor het statistisch analyseren van data. Je maakt opdrachten die worden nagekeken door een ervaren onderzoeker en docent. Als je dit beheerst zul je nooit meer zeggen dat statistiek moeilijk is.

 

Persoonlijke Hulp bij Onderzoek

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek, Statistiek en SPSSNatuurlijk kun je ook bij mij terecht voor persoonlijke hulp en begeleiding. Ik help mensen graag. Ik kan je helpen met:
- Hulp bij het opzetten van je onderzoek
- Hulp bij Data Analyse / Hulp bij SPSS

- Scriptiebegeleiding
- Sparringpartner voor promovendi

Bel: 050 542 2163
Mail: hulp@hulp-bij-onderzoek.nl;

Ik wens je heel veel succes met je onderzoek

Foeke van der Zee
- specialist in onderzoek, statistiek en SPSS
- auteur van boeken over onderzoek

 

Wat zeggen anderen?

Lees wat anderen over de hulp van Foeke van der Zee schrijven.

Meer weten over Foeke van der Zee? Surf naar Over Foeke van der Zee.