Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Constructvaliditeit

Laten we het eerst abstract zeggen: constructvaliditeit is de mate waarin de deelaspecten van een omvangrijk begrip (bijvoorbeeld woongenot) het gehele begrip dekt.

Bij constructvaliditeit wordt een begrip ontrafelt in alle mogelijke aspecten. Vervolgens worden alle aspecten afzonderlijk bemeten. Een somscore – al dan niet in een bepaalde verhouding tot elkaar – vormt dan de score op het begrip.

Bijvoorbeeld een uitwerking van het begrip woongenot in al haar aspecten levert een lijst op die elk afzonderlijk gemeten kan worden. Deze zal bestaan uit kenmerken van het huis (de woonkamer, de keuken, de slaapkamer) maar ook de woonomgeving (tuin, buren), maar ook de voorzieningen in de naaste omgeving. Een somscore van al deze aspecten is dan vervolgens de score die wordt toegekend aan woongenot. De vraag die men bij constructvaliditeit stelt, is of alle aspecten die aan het begrip woongenot te onderkennen zijn inderdaad ook gemeten worden of dat men niet toch iets is vergeten.

Constructvaliditeit en inhoudsvaliditeit zijn de twee aspecten van betekenisvaliditeit.

 

Voor op de pagina's van het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/constructvaliditeit

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Constructvaliditeit gerelateerde trefwoorden :

validiteit (algemeen)

Of een van de specifieke vormen van validiteit:
betekenisvaliditeit
ecologische validiteit
externe validiteit
indruksvaliditeit
inhoudsvaliditeit
interne validiteit
methodologische validiteit
predictieve validiteit
samengestelde variabele

 

Bekijk ook onze video over het meetinstrument uit de  Cursus Methodologie. Daarin leggen we uit waar een goed meetinstrument aan moet voldoen om valide en betrouwbare data te krijgen.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.