Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Covariabele

Een covariabele is een niet-experimentele, continue variabele die in de statistische analyse wordt meegenomen om de storende invloed ervan onder controle te houden.

Gewoonlijk is men alleen geïnteresseerd in de relatie tussen de experimentele variabelen. Het kan echter voorkomen dat het zicht op de relatie tussen beide variabelen vertroebeld wordt door een derde aspect. De invloed hiervan zou men teniet willen doen. Dat kan gedaan worden door een covariabele in het analyse model op te nemen. Ter illustratie een voorbeeld.

Bijvoorbeeld, indien er twee methoden voor de basisschool zijn om te leren lezen, dan zou men graag willen weten welke van deze twee de betere is. Dit kun je onderzoeken door twee basisscholen te vragen met de ene dan wel de andere methode te gaan werken. Je realiseert je echter dat de leerprestatie ook beïnvloed worden door de motivatie, sociaal economische status, intelligentie etcetera. Je kunt voor deze invloeden corrigeren door het opnemen van een covariabele in de analyse.

Hoe je de covariabele precies in je model opneemt is afhankelijk van de theorie over de manier waarop hij van invloed is. Er zijn in de basis drie vormen: als een controle variabele, als een moderende variabele of als een mediërende variabele. Hoe je dat doet leer je in de videolessen over regressie analyse in zowel de video’s over statistiek en de video’s over SPSS.

 

Voor op de pagina's van het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/covariabele

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan covariabele gerelateerde trefwoorden:

variabele (algemene informatie)
experimentele en niet-experimentele variabelen
het niveau van een variabele

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.