Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Online hulp, direct (!) antwoord op al je vragen.
In onze video-tutorials laten we je zien hoe je het moet doen >>>

Page content

Covariabele

Een covariabele is een niet-experimentele, continue variabele die in de statistische analyse wordt meegenomen om de storende invloed ervan onder controle te houden.

Gewoonlijk is men alleen geïnteresseerd in de relatie tussen de experimentele variabelen. Het kan echter voorkomen dat het zicht op de relatie tussen beide variabelen vertroebeld wordt door een derde aspect. De invloed hiervan zou men teniet willen doen. Dat kan gedaan worden door een covariabele in het analyse model op te nemen. Ter illustratie een voorbeeld.

Bijvoorbeeld, indien er twee methoden voor de basisschool zijn om te leren lezen, dan zou men graag willen weten welke van deze twee de betere is. Dit kun je onderzoeken door twee basisscholen te vragen met de ene dan wel de andere methode te gaan werken. Je realiseert je echter dat de leerprestatie ook beïnvloed worden door de motivatie, sociaal economische status, intelligentie etcetera. Je kunt voor deze invloeden corrigeren door het opnemen van een covariabele in de analyse.

Hoe je de covariabele precies in je model opneemt is afhankelijk van de theorie over de manier waarop hij van invloed is. Er zijn in de basis drie vormen: als een controle variabele, als een moderende variabele of als een mediërende variabele. Hoe je dat doet leer je in de videolessen over regressie analyse in zowel de video’s over statistiek en de video’s over SPSS.

 

Voor op de pagina's van het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/covariabele

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

Wil jij ook onbezorgd aan de slag met je onderzoek? Kies dan voor scriptiehulp.

 

Aan covariabele gerelateerde trefwoorden:

variabele (algemene informatie)
experimentele en niet-experimentele variabelen
het niveau van een variabele

 

Bekijk ook onze video’s uit de reeks Hulp bij Statistiek en Hulp bij SPSS. Dan ben je goed voorbereid om dit soort analyses uit te voeren.

 

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en StatistiekTerug naar het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek

 

Ben je op zoek naar goede informatie over onderzoek?
In het Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek vind je het wel.
Maak gratis kennis met onze video’s!

Schrijf je nu in en maak gratis kennis met ons introductiepakket. Daarin leg je de basis voor goed onderzoek. Je ontvangt 3 video’s en een white paper.  Echt, helemaal gratis!

Introductiepakket van Hulp bij Onderzoek

 

Een covariabele is een niet-experimentele, continue variabele die in de statistische analyse wordt meegenomen om de storende invloed ervan onder controle te houden.