Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Online hulp, direct (!) antwoord op al je vragen.
In onze video-tutorials laten we je zien hoe je het moet doen >>>

Page content

Dummy-variabele of indicatorvariabele

Een dummy-variabele is een indicator-variabele die de waarde 0 of 1 kan hebben. De waarde o betekent niet aanwezig of niet van toepassing en de waarde 1 juist wel van toepassing of aanwezig.

In regressieanalyse wordt (normaliter) alleen gebruik gemaakt van variabelen op interval of ratio niveau. Het kan echter voorkomen dat er een variabele in het analysemodel moet worden opgenomen die op nominaal niveau is gemeten. Een voorbeeld van een dergelijke variabele is het geslacht van de respondent. Deze variabele kan in het analysemodel worden opgenomen als een dummy-variabele met de waarden 0 en 1.

Het kan ook voorkomen dat de variabele gemeten is op 3 niveaus. De opleiding van de respondent kan zijn vastgesteld als laag, midden of hoog. In dat geval moet je gebruik maken van twee dummy-variabelen.

Het opnemen van een dummy-variabele in een regressieanalyse en het weglaten van de variabelen op interval en ratio niveau, verandert de statistische analyse in een variantieanalyse. Rekentechnisch liggen variantieanalyse en regressieanalyse dus dicht tegen elkaar aan.

Wil je een dummy-variabele als een interactievariabele opnemen dan moet je ook die variabele eerst centreren of standaardiseren, want vermenigvuldigen met 0 leidt per definitie tot 0 en vermenigvuldigen met 1 levert de waarde van de andere op. Dat leidt tot rare, onbetrouwbare uitkomsten in de regressieanalyse. Dit is overigens een visie die nog niet algemeen (door iedere docent) wordt gedeeld.

In onze video’s over statistiek en SPSS wordt veel aandacht besteed aan het gebruik van dummy’s. Voor meer informatie is het raadzaam deze video’s te bekijken. NB Onze video’s zijn niet gratis, maar schelen je heel veel tijd in het zoeken naar goede informatie over onderzoek, statistiek en/of SPSS.

 

Voor op de pagina's van het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/dummy-variabele

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

Wil jij ook onbezorgd aan de slag met je onderzoek? Kies dan voor scriptiehulp.

 

Aan dummy-variabele gerelateerde trefwoorden:

het niveau van een variabele (4 niveaus: nominaal, ordinaal, interval en ratio)
univariate regressieanalyse (slechts 1 voorspellende variabele)
multipele regressieanalyse (met meerdere voorspellende variabelen)
variantieanalyse

 

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en StatistiekTerug naar het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek

 

Ben je op zoek naar goede informatie over onderzoek?
In het Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek vind je het wel.
Maak gratis kennis met onze video’s!

Schrijf je nu in en maak gratis kennis met ons introductiepakket. Daarin leg je de basis voor goed onderzoek. Je ontvangt 3 video’s en een white paper.¬† Echt, helemaal¬†gratis!

Introductiepakket van Hulp bij Onderzoek

 

Een dummy-variabele is een indicator-variabele: de waarde 0 betekent niet aanwezig en 1 juist wel. Dummy's worden veel gebruikt in regressieanalyse.