Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Alles wat je altijd al had willen weten over onderzoek, staat op ons online platform.
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Evaluatieonderzoek komt in twee vormen voor

Evaluatieonderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker probeert vast te stellen of een ingreep of een gebeurtenis tot veranderingen heeft geleid.

 
Word lid van Online Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

 
Het beginsel van evaluatieonderzoek is altijd het vergelijking van de huidige situatie met de oude situatie. Aanvullend duidt de vraagstelling er al op dat er tussen de oude en de nieuwe situatie iets gebeurd moet zijn. Er zijn dan twee mogelijkheden om te evalueren of de nieuwe situatie beter is dan de oude.

Bij de eerste vorm van evaluatieonderzoek, ga je de oude situatie met de nieuwe situatie vergelijken. Als daar verschillen tussen zitten, kun je zeggen dat dat komt door hetgeen er in die tussentijd gebeurd is.

Soms beschikt je  niet over gegevens uit de oude situatie. In dat geval kan de nieuwe situatie vergeleken met een vergelijkbare situatie elders. Daarbij wordt verondersteld dat de kenmerken in de oude situatie voor beide groepen gelijk zijn geweest, maar dat door een gebeurtenis de kenmerken in de nieuwe situatie zijn veranderd.

Soms denkt een onderzoeker slim te zijn door aan personen te vragen of het nu beter is dan vroeger. Dit is geen vorm van evaluatie-onderzoek. Dit is een vorm van beschrijvend onderzoek. Het kenmerkende van evaluatie-onderzoek zit in het onderzoeksdesign.

Bekijk ook onze video over het onderzoeksdesign uit de Cursus Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat evaluatieonderzoek is en waarin het verschilt met de andere vormen van onderzoek.

 

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/evaluatieonderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan evaluatieonderzoek gerelateerde trefwoorden:

exploratief onderzoek
beschrijvend onderzoek
vergelijkend onderzoek
verklarend onderzoek
longitudinaal onderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

Evaluatie-onderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker probeert vast te stellen of een ingreep of een gebeurtenis tot veranderingen heeft geleid.

 

Krijg hulp van experts

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 trefwoorden uitgelegd
en er zijn meer dan 50 video’s gemaakt.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

en krijg toegang tot ons Online Hulp-platform.

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS