Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Evaluatie-onderzoek komt in twee vormen voor

Evaluatie-onderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker probeert vast te stellen of een ingreep of een gebeurtenis tot veranderingen heeft geleid.

Het beginsel van evaluatie-onderzoek is altijd het vergelijking van de huidige situatie met de oude situatie. Aanvullend duidt de vraagstelling er al op dat er tussen de oude en de nieuwe situatie iets gebeurd moet zijn. Er zijn dan twee mogelijkheden om te evalueren of de nieuwe situatie beter is dan de oude.

Bij de eerste vorm van evaluatieonderzoek, ga je de oude situatie met de nieuwe situatie vergelijken. Als daar verschillen tussen zitten, kun je zeggen dat dat komt door hetgeen er in die tussentijd gebeurd is.

Soms beschikt je  niet over gegevens uit de oude situatie. In dat geval kan de nieuwe situatie vergeleken met een vergelijkbare situatie elders. Daarbij wordt verondersteld dat de kenmerken in de oude situatie voor beide groepen gelijk zijn geweest, maar dat door een gebeurtenis de kenmerken in de nieuwe situatie zijn veranderd.

Soms denkt een onderzoeker slim te zijn door aan personen te vragen of het nu beter is dan vroeger. Dit is geen vorm van evaluatie-onderzoek. Dit is een vorm van beschrijvend onderzoek. Het kenmerkende van evaluatie-onderzoek zit in het onderzoeksdesign.

Bekijk ook onze video over het onderzoeksdesign uit de reeks Hulp bij Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat evaluatieonderzoek is en waarin het verschilt met de andere vormen van onderzoek. NB Onze video’s zijn niet gratis. De prijs is vergelijkbaar met een goed boek over dit onderwerp.

 

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/evaluatie-onderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan evaluatie-onderzoek gerelateerde trefwoorden:

exploratief onderzoek
beschrijvend onderzoek
vergelijkend onderzoek
verklarend onderzoek
longitudinaal onderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

Evaluatie-onderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker probeert vast te stellen of een ingreep of een gebeurtenis tot veranderingen heeft geleid.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.