arrow_drop_up arrow_drop_down
Uitleg van de Friedman-toets

Friedman-toets

Formule Friedman-toets

De Friedman-toets

De Friedman-toets wordt gebruikt voor het vaststellen of er een verschil is tussen drie of meer kenmerken waarbij de afhankelijke variabele gemeten is op ordinaal niveau. Is de variabele gemeten op interval- of ratio niveau, dan kun je de Friedman-toets ook gebruiken. In plaats van een verschil tussen gemiddelden bereken je nu een verschil tussen rangorde-gemiddelden. Een voorbeeld maakt veel duidelijk.


Je vraagt bijvoorbeeld aan leerlingen van de basisschool welk vak zij het belangrijkst vinden. Ze mogen kiezen uit rekenen, taal, wereldoriĆ«ntatie en muziek. Elke leerling geeft aan ieder vak een score: 1 = het belangrijkst, 2 het op een na belangrijkst en 3 = het minst belangrijk. Vervolgens tel je al deze rangnummers bij elkaar op; je krijgt dan een somscore. Bijvoorbeeld:


Rekenvoorbeeld Friedman-toets


Die somscores kun je met elkaar vergelijken. Als heel veel leerlingen rekenen het belangrijkste vak vinden, dan heeft dat vak de laagste somscore (want 1 betekende immers het belangrijkst). Als de leerlingen veel van elkaar van mening verschillen, zullen de somscores ongeveer aan elkaar gelijk zijn. Dat betekent dat geen enkel vak eruit springt.


De vraag is dus of de W-scores van elkaar verschillen. De te gebruiken toets heeft de volgende formule:


Formule Friedman-toets


Als je de gegevens uit het getallen voorbeeld in deze formule invult, komt daar uit. Dit getal kun je vergeljken met de kritieke waarde in het tabellenboek voor de chikwadraattoets. Je moet dan kijken bij (J - 1 =) 3 vrijheidsgraden.


Het rekenwerk is op zich niet zo moeilijk, maar je kunt wel gemakkelijk fouten maken. Daarom laten we dat liever aan computers over.

Krijg hulp van professionals

> 35.000

bezoekers per maand op de site

> 3.000

leden op jaarbasis

> 600

cursisten onderzoek, statistiek en/of SPSS

Er is nog veel meer te vertellen over de Friedman-toets en de vele andere statistische toetsen. Je leest er alles over op ons Online Hulp-platform.


Op het Online Hulp-platform vind je veel informatie. In ons Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek krijg je uitleg van 124 begrippen. Als lid van de community kun je vragen stellen en antwoord krijgen van experts. Bovendien krijg je elke week een tip over hoe je beter onderzoek kunt verrichten. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een account aanmaken. En dat is allemaal gratis!


Als je meer wilt, kun je cursussen volgen. Je kunt kiezen uit:

- Cursus Onderzoeksvaardigheden;

- Cursus Toegepaste Statistiek;

- Cursus SPSS;

- Basiscursus Statistiek en SPSS.


Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

Missie

Ik vind het belangrijk dat jij goed onderzoek kunt verrichten,

Daarom wil ik je het vak goed leren.


Want met goed onderzoek krijg je betere informatie.

Met betere informatie kun je betere beslissingen nemen.

Met betere beslissingen, kun je een betere (mooiere, schonere, vriendelijkere ...) wereld maken.


Ik help je graag.