Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Online hulp, direct (!) antwoord op al je vragen.
In onze video-tutorials laten we je zien hoe je het moet doen >>>

Page content

Fundamenteel onderzoek

Fundamenteel onderzoek is onderzoek over een onderwerp dat een fundament (basisbeginsel, uitgangspunt, principe) van een wetenschappelijke discipline is.

Bovenstaande definitie is vermoedelijk de beste definitie die er te geven is. Met fundamenteel onderzoek wil men een uitgangspunt van een wetenschappelijke discipline bevestigd zien, want als het niet klopt dan staat die hele wetenschap op losse schroeven.

Fundamenteel onderzoek wordt vaak als de tegenpool van toegepast onderzoek gezien en wordt als erg wetenschappelijk beschouwd. Van de weeromstuit wordt toegepast onderzoek juist niet als wetenschappelijk beschouwd. Het onderscheid is echter minder strikt. Naar mijn mening heeft elke vorm van onderzoek heeft een wetenschappelijke component en een praktijkgerichte component.

Het onderscheid heeft te maken met de directe toepasbaarheid van de resultaten van onderzoek. Daarin kunnen, traditioneel gezien, twee vormen worden onderscheiden: onderzoek dat direct bruikbare kennis op moet leveren (omdat er besluiten moeten worden genomen waarvoor die kennis belangrijk is) en onderzoek dat louter en alleen wordt uitgevoerd om de kennis te vergroten. Het eerste noemt men wel probleemoplossend of ook wel praktijkgericht onderzoek en het tweede noemt men altijd fundamenteel onderzoek.

Vaak wordt gezegd dat fundamenteel onderzoek voornamelijk wordt uitgevoerd om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Het is niet van direct nut, hetgeen niet wil zeggen dat het niet ooit eens nuttig kan worden. In de toekomst zou het van grote waarde kunnen blijken te zijn. Die toekomst hoeft overigens niet erg ver weg te zijn. Fundamenteel onderzoek naar de samenstelling van atomen zou wel eens op korte termijn van belang kunnen zijn voor de energievoorziening, maar misschien ook wel nooit.

 

Bekijk ook onze video over het onderzoekstypen uit de reeks Hulp bij Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat voor hoofdtypen onderzoek er zijn en waarin ze van elkaar verschillen. Onze video’s zijn niet gratis. De prijs is vergelijkbaar met een goed boek over dit onderwerp.

TIP De video over onderzoekstypen kun je ook bekijken als proefles in het introductiepakket.

 

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/fundamenteel-onderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

Wil jij ook onbezorgd aan de slag met je onderzoek? Kies dan voor scriptiehulp.

 

Aan Fundamenteel Onderzoek gerelateerde trefwoorden:

wetenschappelijk onderzoek
praktijkgericht onderzoek

 

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en StatistiekTerug naar het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek

 

Ben je op zoek naar goede informatie over onderzoek?
In het Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek vind je het wel.
Maak gratis kennis met onze video’s!

Schrijf je nu in en maak gratis kennis met ons introductiepakket. Daarin leg je de basis voor goed onderzoek. Je ontvangt 3 video’s en een white paper.  Echt, helemaal gratis!

Introductiepakket van Hulp bij Onderzoek

 

Fundamenteel onderzoek is onderzoek over een onderwerp dat een fundament (basisbeginsel, uitgangspunt, principe) van een wetenschappelijke discipline is.