Page content

Inhoudsvaliditeit

Inhoudsvaliditeit is de mate waarin het meetinstrument de betekenis van een begrip in al zijn aspecten weet te dekken. Dat is nogal abstract gezegd. Laten we dat eens verduidelijken.

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek van Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

Bij inhoudsvaliditeit vraagt de onderzoeker zich af of het meetinstrument alle aspecten meet of slechts een beperkte deel daarvan. Een meetinstrument dat bijvoorbeeld de kennis van algebra moet meten moet dus inderdaad alle aspecten van algebra meten en niet alleen iets over optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Differentiëren, machtsverheffen etc. vallen ook onder het begrip algebra.

Inhoudsvaliditeit is te verbeelden door je een groot reservoir voor te stellen waarin alle mogelijke metingen zijn verzameld. Bij het samenstellen van een meetinstrument maakt de opsteller evenwel geen gebruik van alle mogelijke metingen (voor optellen alleen al is het al oneindig) maar zal hij een deel uit alle mogelijkheden kiezen. De vraag die bij inhoudsvaliditeit gesteld wordt, is dan ook te omschrijven als: heeft de opsteller een goede selectie gemaakt.

Inhoudsvaliditeit en constructvaliditeit en vormen samen de twee hoofdaspecten van betekenisvaliditeit.

 

Bekijk ook onze video over het meetinstrument uit de Cursus Methodologie. Daarin leggen we uit waar een goed meetinstrument aan moet voldoen om valide en betrouwbare data te krijgen. NB Onze video’s zijn niet gratis.

 

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/inhoudsvaliditeit

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan inhoudsvaliditeit gerelateerde trefwoorden:

validiteit (algemeen)

of een van de andere specifieke vormen van validiteit:
betekenisvaliditeit
constructvaliditeit
ecologische validiteit
externe validiteit
indruksvaliditeit
interne validiteit
methodologische validiteit
predictieve validiteit

Bekijk ook de video over het meetinstrument uit de Cursus Methodologie

 

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 termen helder uitgelegd.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS