Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Alles wat je altijd al had willen weten over onderzoek, staat op ons online platform.
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Interne consistentie, is een vorm van Cronbachs alfa

Interne consistentie is één van de vier manieren van betrouwbaarheidsonderzoek: binnen één setting wordt twee keer hetzelfde gemeten. Er wordt bedoeld dat je twee keer dezelfde meting verricht binnen één onderzoek.

 
Word lid van Online Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

 
Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een enquête eerst te vragen hoe oud de respondent is, en kan er even later naar de geboortedatum gevraagd. Op grond van de geboortedatum kan berekend worden hoe oud de persoon is. Mocht dit afwijken van hetgeen de respondent op de eerdere vraag heeft geantwoord, dan moet de conclusie getrokken worden dat het meetinstrument niet zo betrouwbaar is. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de respondent niet liegt.

Dit soort dubbele metingen komen in een enquête gewoonlijk niet voor. De verwachting is – en dat lijkt vrij reëel – dat de respondent zich door het stellen van twee keer dezelfde vraag gecontroleerd gaat voelen, zich daaraan gaat ergeren en met opzet de vragen onbetrouwbaar in zal vullen. Je hebt daarmee het tegenovergestelde bereikt van wat je wilde. Het principe moge evenwel duidelijk zijn.

Interne consistentie wordt ook wel eens gebruikt als de maat voor Cronbachs alfa. Dit is een beetje verwarrend omdat Cronbachs alfa juist goede resultaten oplevert bij meerdere metingen en dat wordt gewoonlijk aangeduid met homogeniteit. Cronbach zelf noemt zijn maat echter wel een maat voor interne consistentie, maar bedoelt wel dat een aspect ontleed wordt in veel (meestal wel meer dan twee) aspecten. Dat is wel een beetje verwarrend allemaal.

 

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/interne-consistentie

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan interne consistentie gerelateerde termen:

betrouwbaarheid (algemeen)

of een van de andere specifieke vormen van betrouwbaarheid:
homogeniteit (Cronbachs alfa)
test-hertest betrouwbaarheid
stabiliteit

 

Bekijk ook onze video over meetinstrumenten maken  uit de Cursus Methodologie. Daarin leggen we uit waar een goed meetinstrument aan moet voldoen om valide en betrouwbare data te krijgen.

 

Krijg hulp van experts

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 trefwoorden uitgelegd
en er zijn meer dan 50 video’s gemaakt.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

en krijg toegang tot ons Online Hulp-platform.

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS