Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Laboratoriumonderzoek

Onder laboratoriumonderzoek verstaat men al die vormen van onderzoek waarbij de gegevens op een speciale plaats en onder strikte condities worden verzameld.

Onderzoek kan worden uitgevoerd in een speciaal daarvoor ingerichte proefopstelling. Dit noemt men dan het laboratorium. Hoe dit laboratorium er precies uitziet, is voor de definitie niet belangrijk. Het kan dus zowel gaan om een chemisch laboratorium, een instituut waar de waterloop van rivieren wordt nagebootst, een vliegtuigsimulator, een windturbine, of een opstelling voor psychologisch onderzoek.

Het voordeel van een laboratorium is dat de onderzoeker het te onderzoeken object of proces veel beter in de hand heeft dan in de veldsituatie. Bijvoorbeeld, onderzoek naar spontane vrijgevigheid kan heel goed onderzocht worden in een laboratorium. Je laat dan personen naar het laboratorium komen en laat hun daar een paar persoonlijkheidstesten uitvoeren. Bij het verlaten van de testruimte wordt de proefpersoon aangesproken door een persoon die hulp nodig heeft en wat geld nodig heeft om weer thuis te komen. Door middel van de proefopstelling kan precies die situatie gecreëerd worden die nodig is om vrijgevigheid te onderzoeken.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/laboratoriumonderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Laboratoriumonderzoek gerelateerde trefwoorden:

bureau-onderzoek (deskresearch)
simulatie-onderzoek
veldonderzoek

Zie ook de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

Onder laboratoriumonderzoek verstaat men al die vormen van onderzoek waarbij de gegevens op een speciale plaats en onder strikte condities worden verzameld.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.