Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Alles wat je altijd al had willen weten over onderzoek, staat op ons online platform.
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Laboratoriumonderzoek

Onder laboratoriumonderzoek verstaat men al die vormen van onderzoek waarbij de gegevens op een speciale plaats en onder strikte condities worden verzameld.

 
Word lid van Online Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

 
Onderzoek kan worden uitgevoerd in een speciaal daarvoor ingerichte proefopstelling. Dit noemt men dan het laboratorium. Hoe dit laboratorium er precies uitziet, is voor de definitie niet belangrijk. Het kan dus zowel gaan om een chemisch laboratorium, een instituut waar de waterloop van rivieren wordt nagebootst, een vliegtuigsimulator, een windturbine, of een opstelling voor psychologisch onderzoek.

Het voordeel van een laboratorium is dat de onderzoeker het te onderzoeken object of proces veel beter in de hand heeft dan in de veldsituatie. Bijvoorbeeld, onderzoek naar spontane vrijgevigheid kan heel goed onderzocht worden in een laboratorium. Je laat dan personen naar het laboratorium komen en laat hun daar een paar persoonlijkheidstesten uitvoeren. Bij het verlaten van de testruimte wordt de proefpersoon aangesproken door een persoon die hulp nodig heeft en wat geld nodig heeft om weer thuis te komen. Door middel van de proefopstelling kan precies die situatie gecreëerd worden die nodig is om vrijgevigheid te onderzoeken.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/laboratoriumonderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Laboratoriumonderzoek gerelateerde trefwoorden:

bureau-onderzoek (deskresearch)
simulatie-onderzoek
veldonderzoek

Zie ook de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

Onder laboratoriumonderzoek verstaat men al die vormen van onderzoek waarbij de gegevens op een speciale plaats en onder strikte condities worden verzameld.

 

Krijg hulp van experts

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 trefwoorden uitgelegd
en er zijn meer dan 50 video’s gemaakt.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

en krijg toegang tot ons Online Hulp-platform.

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS