Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Longitudinaal onderzoek

Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen.

Het nadeel van de ad hoc onderzoeksdesigns is dat het slechts om één of hooguit twee momentopnames gaat. Daarmee is niet goed vast te stellen hoe iets zich in de tijd ontwikkeld. Longitudinaal Onderzoek komt aan deze tekortkoming tegemoet.

Longitudinaal Onderzoek komt ook in de alledaagse praktijk voor. Je kunt dan denken aan het volgen van trends zoals de aandelenkoersen, het aantal inbraken in een gemeente of een stadswijk.

Bij longitudinaal onderzoek is het wel belangrijk dat er steeds op dezelfde manier gemeten wordt. Het definiëren en operationaliseren van de begrippen is dus erg belangrijk. Een kleine aanpassing zou de hele studie naar de effecten om zeep kunnen helpen.

Longitudinaal onderzoek is ook bruikbaar om er vergelijkend onderzoek of verklarende onderzoek mee uit te voeren. Eventueel kunnen er zelfs post-hoc studies worden verricht waarbij achteraf wordt nagegaan wanneer de trendbreuk in gang is gezet.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/longitudinaal-onderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Longitudinaal Onderzoek gerelateerde trefwoorden:

exploratief onderzoek
beschrijvend onderzoek
vergelijkend onderzoek
evaluatie-onderzoek
verklarend onderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

 

Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen.

 

Bekijk ook onze video over het onderzoeksdesign uit de reeks Hulp bij Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat longitudinaal onderzoek is en waarin het verschilt met de andere vormen van onderzoek. Onze video’s zijn niet gratis. De prijs is vergelijkbaar met een goed boek over dit onderwerp.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.