Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Alles wat je altijd al had willen weten over onderzoek, staat op ons online platform.
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Longitudinaal onderzoek

Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen.

 
Word lid van Online Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

 
Het nadeel van de ad hoc onderzoeksdesigns is dat het slechts om één of hooguit twee momentopnames gaat. Daarmee is niet goed vast te stellen hoe iets zich in de tijd ontwikkeld. Longitudinaal Onderzoek komt aan deze tekortkoming tegemoet.

Longitudinaal Onderzoek komt ook in de alledaagse praktijk voor. Je kunt dan denken aan het volgen van trends zoals de aandelenkoersen, het aantal inbraken in een gemeente of een stadswijk.

Bij longitudinaal onderzoek is het wel belangrijk dat er steeds op dezelfde manier gemeten wordt. Het definiëren en operationaliseren van de begrippen is dus erg belangrijk. Een kleine aanpassing zou de hele studie naar de effecten om zeep kunnen helpen.

Longitudinaal onderzoek is ook bruikbaar om er vergelijkend onderzoek of verklarende onderzoek mee uit te voeren. Eventueel kunnen er zelfs post-hoc studies worden verricht waarbij achteraf wordt nagegaan wanneer de trendbreuk in gang is gezet.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/longitudinaal-onderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Longitudinaal Onderzoek gerelateerde trefwoorden:

exploratief onderzoek
beschrijvend onderzoek
vergelijkend onderzoek
evaluatie-onderzoek
verklarend onderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

 

Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen.

 

Bekijk ook onze video over het onderzoeksdesign uit de Cursus Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat longitudinaal onderzoek is en waarin het verschilt met de andere vormen van onderzoek.

 

Krijg hulp van experts

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 trefwoorden uitgelegd
en er zijn meer dan 50 video’s gemaakt.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

en krijg toegang tot ons Online Hulp-platform.

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS