Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Online hulp, direct (!) antwoord op al je vragen.
In onze video-tutorials laten we je zien hoe je het moet doen >>>

Page content

Onderzoeksdesign, of kortweg het design

Het onderzoeksdesign – of kortweg het design – is een systematische weergave van de meetmomenten en de omstandigheden bij de onderscheiden groepen.

Elk onderzoek heeft een onderzoeksdesign en een goed begrip ervan is van cruciaal belang: het is in sterke mate bepalend voor de interne validiteit (of liever de methodologische validiteit). Cook & Campbell (1979) hebben op dit terrein een belangrijke voortrekkersrol gespeeld.

In het onderzoeksdesign wordt in abstracte vorm aangegeven of er één of meerdere meetmomenten zijn. Ook wordt aangegeven of die meting (of metingen) bij één of meerdere groepen plaatsvindt. De redeneringen zijn nu eenvoudig aan te geven. Indien er op meerdere tijdstippen wordt gemeten, dan kan men het verloop in de tijd beschrijven. Indien er meerdere groepen worden ‘bemeten’, dan kan men de groepen onderling vergelijken. De meest simpelste situatie is die waarbij er slechts één groep wordt onderscheiden en er slechts één meting plaatsvindt.

In het onderzoeksdesign kan men aangeven of er een bepaalde gebeurtenis is opgetreden of zal optreden. Die gebeurtenis moet men in de meest brede zin opvatten. De onderzoeker kan deze gebeurtenis expliciet laten plaatsvinden. Men kan een groep een cursus geven, een film laten zien, een bepaalde mededeling geven, etc.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/onderzoeksdesign

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

Wil jij ook onbezorgd aan de slag met je onderzoek? Kies dan voor scriptiehulp.

 

Aan Onderzoeksdesign gerelateerde trefwoorden:

onderzoeksopzet
onderzoeksplan
matchen
at random
counterbalancing

Voor het opstellen van het onderzoeksdesign is men aan een aantal regels gebonden. Bekijk onze video daarover.

 

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en StatistiekTerug naar het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek

 

Ben je op zoek naar goede informatie over onderzoek?
In het Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek vind je het wel.
Maak gratis kennis met onze video’s!

Schrijf je nu in en maak gratis kennis met ons introductiepakket. Daarin leg je de basis voor goed onderzoek. Je ontvangt 3 video’s en een white paper. Echt, helemaal gratis!

Introductiepakket van Hulp bij Onderzoek

 

Het onderzoeksdesign - of kortweg het design - is een systematische weergave van de meetmomenten en de omstandigheden bij de onderscheiden groepen.