Ongelooflijk hoeveel info er zit in ons Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek
Meer informatie >>>
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang elke week een gratis tip!
Inschrijven

Page content

Operationaliseren is de manier van meten

De manier waarop de kenmerken bij de onderzoekseenheden worden gemeten, noemen we operationaliseren.

Vroeger werd operationaliseren gedefinieerd als: het vertalen van een abstract, theoretisch begrip naar meetbare gegevens. Als voorbeeld werd vaak het begrip intelligentie genoemd, maar ook andere ‘niet grijpbare’ begrippen als motivatie, religiositeit, arbeidsvermogen werden als voorbeelden voorgedragen.

Mijn inziens leidt deze definitie tot twee problemen. Ten eerste is elk begrip theoretisch van aard en dus moet je elk begrip ‘vertalen naar meetbare gegevens’. Dat geldt ook voor een begrip als leeftijd, huis, gezinssamenstelling, geboortejaar etc.

Het tweede probleem met de oorspronkelijke definitie is dat er een vicieuze redenering ontstaat. Een begrip als intelligentie stond uiteindelijk niet meer op zichzelf. In beginsel kan men daarvoor een test ontwikkelen. Er zijn zelfs meerdere testen voor te ontwikkelen. En al die testen meten wel ongeveer hetzelfde maar niet allemaal meer precies hetzelfde. Dat leidde uiteindelijk tot de uitspraak: ‘intelligentie is datgene wat met deze test wordt gemeten’.

Om al dit soort problemen en discussies te voorkomen, is het beter om operationaliseren is te definiëren als: de manier waarop gegevens worden gemeten. Temperatuur bijvoorbeeld kun je meten met je hand (voelt het warm of koud aan?) een thermometer, een bimetaal, in graden Celsius, Fahrenheit, Kelvin etc. Het zijn allemaal verschillende manieren om het kenmerk temperatuur te meten. De manier die je kiest is jouw operationalisatie.

De manier waarop wordt gemeten is bepalend voor het niveau van de variabele. Leeftijd bijvoorbeeld kun je meten op categoraal, ordinaal, interval en op ratio niveau. Dat kun je realiseren door de vraag op een iets andere manier te stellen. Op een ander manier operationaliseren, dus.

© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/operationaliseren

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek. Lees er alles over inzet Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

 

Aan operationaliseren gerelateerde trefwoorden:

het niveau van een variabele
meten
validiteit

De manier waarop de kenmerken bij de onderzoekseenheden worden gemeten, noemen we operationaliseren.

Wil jij ook onbezorgd met je onderzoek aan de slag?

Wij helpen je graag. Je kunt bij ons terecht voor online hulp en voor persoonlijke hulp / coaching.

Online Hulp bij Onderzoek

Onze online hulp is ideaal voor als je iets wilt weten. Alles staat online, is 24/7 bereikbaar en munt uit in heldere taal en begrijpelijkheid. Dat gaat je heel wat tijd besparen! Je kunt kiezen uit een aantal pakketten:

Online Hulp bij Onderzoek geeft je de basis. Hierin leer je wat onderzoek is, hoe je je het moet opzetten en hoe je een verslag schrijft. Je krijgt toegang tot het uitgebreide online woordenboek onderzoek en statistiek, de white papers met tips & tricks en video’s over het opzetten van onderzoek. En mocht je er niet uitkomen, dan kun je ons benaderen via het spoed-contactformulier.

Online Hulp bij Statistiek Op een begrijpelijk manier wordt uitgelegd wat statistiek is, wanneer je welke statistisch toets moet gebruiken, hoe het rekenwerk van die toets gaat en hoe je de uitkomst moet interpreteren.

Online Hulp bij SPSS Leer hoe SPSS in elkaar zit, hoe je de statistische toetsen uitvoert in SPSS, waar je in de SPSS-uitvoer moet kijken en hoe je de resultaten interpreteert.

Al het bovenstaande (dus alle video’s over statistiek, SPSS en methodologie en de white papers) kun je als totaalpakket afnemen. We hebben het Online Scriptiehulp genoemd.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS

 

In sneltreinvaart door je onderzoek met Scriptiebegeleiding van Hulp bij Onderzoek

 

Persoonlijke hulp, begeleiding, coaching

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor persoonlijke hulp en begeleiding. We helpen mensen graag. We kunnen helpen met het opzetten van je onderzoek, het analyseren van je data met SPSS (mijn specialiteit), het rapporteren over je onderzoek. Dat kun je ook als een totaalpakket afnemen in de vorm van scriptiebegeleiding.

De manier waarop de kenmerken bij de onderzoekseenheden worden gemeten, noemen we operationaliseren.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel: 050 – 542 2163
Mail: hulp@hulp-bij-onderzoek.nl

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek en StatistiekIk wens je heel veel succes met je onderzoek

Foeke van der Zee
– jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS
– auteur van boeken over onderzoek

 

Lees wat anderen over de hulp van Foeke van der Zee schrijven.

Meer weten over Foeke van der Zee? Surf naar Over Foeke van der Zee.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en ontvang elke week een gratis tip!

De onderzoeksleidraad

Wil je meer weten over onderzoek, schrijf je dan in op de nieuwsbrief. Iedere week ontvang je een tip in de vorm van een toelichting, een white paper of een video waarmee je sneller en makkelijker door je onderzoek kunt gaan. En het mooie is: het is gratis!

Doe je zelf niet tekort en mis het niet.

Inschrijven op Tip van de Week

En als je dat nu doet, krijg je het white paper De Onderzoeksleidraad. Oók gratis.