In 2 tot 3 uurtjes al jouw data geanalyseerd
Hulp bij Data Analyse
Scriptiestress? Nergens voor nodig!
Kies voor persoonlijke begeleiding op maat

Page content

Operationaliseren (nieuwe definitie)

De manier waarop de kenmerken bij de onderzoekseenheden worden gemeten, noemen we operationaliseren.

Vroeger werd operationaliseren gedefinieerd als: het vertalen van een abstract, theoretisch begrip naar meetbare gegevens. Als voorbeeld werd vaak het begrip intelligentie genoemd, maar ook andere ‘niet grijpbare’ begrippen als motivatie, religiositeit, arbeidsvermogen werden als voorbeelden voorgedragen.

Mijn inziens leidt deze definitie tot twee problemen. Ten eerste is elk begrip theoretisch van aard en dus moet je elk begrip ‘vertalen naar meetbare gegevens’. Dat geldt ook voor een begrip als leeftijd, huis, gezinssamenstelling, geboortejaar etc.

Het tweede probleem met de oorspronkelijke definitie is dat er een vicieuze redenering ontstaat. Een begrip als intelligentie stond uiteindelijk niet meer op zichzelf. In beginsel kan men daarvoor een test ontwikkelen. Er zijn zelfs meerdere testen voor te ontwikkelen. En al die testen meten wel ongeveer hetzelfde maar niet allemaal meer precies hetzelfde. Dat leidde uiteindelijk tot de uitspraak: ‘intelligentie is datgene wat met deze test wordt gemeten’.

Om al dit soort problemen en discussies te voorkomen, is het beter om operationaliseren is te definiëren als: de manier waarop gegevens worden gemeten. Temperatuur bijvoorbeeld kun je meten met je hand (voelt het warm of koud aan?) een thermometer, een bimetaal, in graden Celsius, Fahrenheit, Kelvin etc. Het zijn allemaal verschillende manieren om het kenmerk temperatuur te meten. De manier die je kiest is jouw operationalisatie.

De manier waarop wordt gemeten is bepalend voor het niveau van de variabele. Leeftijd bijvoorbeeld kun je meten op categoraal, ordinaal, interval en op ratio niveau. Dat kun je realiseren door de vraag op een iets andere manier te stellen. Op een ander manier operationaliseren, dus.

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek, Statistiek en SPSS© F. van der Zee (2016). www.hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/operationaliseren

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek. Lees er alles over inzet Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

 

Aan operationaliseren gerelateerde trefwoorden in het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek:

- het niveau van een variabele
- meten
- validiteit

Heb jij nog geen toegang tot het Online Woordenboek?

Het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek is toegankelijk voor iedereen die een account heeft. Maak nu een gratis account aan en leer alles wat je nodig hebt om van jouw onderzoek een succes te maken.

online-hulp-van-hulp-bij-onderzoek

De manier waarop de kenmerken bij de onderzoekseenheden worden gemeten, noemen we operationaliseren.

 

 

 

 

 

 

 

Leer goed onderzoek. Met de methode die je in onze boeken leert, breng je ieder onderzoek tot een goed einde.

Schermafbeelding 2016-05-28 om 14.01.28Veel studieboeken beschrijven wat onderzoek is. Daar heb je niet zo veel aan. In onze boeken leer je hoe je onderzoek moet doen. Als je onderzoek doet op onze manier, kan het niet mislukken. Lees de recensies en oordeel zelf.
Meer informatie: Boeken over Onderzoek.

 

Heb je hulp bij jouw onderzoek nodig?

Online Hulp bij Onderzoek

Onze video's over statistiek en SPSS zijn altijd toegankelijk

Ben je vergeten hoe SPSS ook al weer werkt? Bekijk dan een of meerdere video's uit de Online Cursus SPSS.

In de video's van de Online Cursus Statistiek krijg je op een begrijpelijk manier uitgelegd wanneer je welke statistisch toets moet gebruiken en hoe het rekenwerk van die toets gaat.

In de Basiscursus Statistiek en SPSS leer je alle basiskennis die je nodig hebt voor het kunnen analyseren van je data. Als je door hebt hoe het werkt, zul je nooit meer zeggen dat statistiek moeilijk is!

 

Persoonlijke Hulp bij Onderzoek

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek, Statistiek en SPSSNatuurlijk kun je ook bij mij terecht voor persoonlijke hulp en begeleiding. Ik help mensen graag. Ik kan je helpen met:
- Hulp bij het opzetten van je onderzoek
- Hulp bij Data Analyse / Hulp bij SPSS

- Scriptiebegeleiding
- Sparringpartner voor promovendi

Bel: 050 542 2163
Mail: hulp@hulp-bij-onderzoek.nl;

Ik wens je heel veel succes met je onderzoek

Foeke van der Zee
- specialist in onderzoek, statistiek en SPSS
- auteur van boeken over onderzoek

 

Wat zeggen anderen?

Lees wat anderen over de hulp van Foeke van der Zee schrijven.

Meer weten over Foeke van der Zee? Surf naar Over Foeke van der Zee.