Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Overschrijven als meetmethode

Overschrijven als meetmethode is het indirect waarnemen van de empirie door de gegevens uit een andere bron over te nemen.

Overschrijven als meetmethode is het indirect waarnemen van de empirie door de gegevens uit een andere bron over te nemen.Overschrijven is een van de vijf vormen van meten (in methodologische zin). Het betekent het indirect waarnemen van de empirie door de gegevens over te nemen uit een ander bestand.

Als bron kan men denken aan het Centraal Bureau voor Statistiek dat een grote diversiteit aan gegevens verzamelt. Over bedrijven worden veel gegevens bij de Kamers van Koophandel verzameld en bij gemeenten worden gegevens over de inwoners bijgehouden. Kenmerkend is dus dat de gegevens uit een ander bestand worden overgeschreven en dat er niet een eigen dataverzamelingscampagne plaatsvindt. Indien men deze gegevens overneemt en er analyses op uitvoert, dan spreekt men van secundaire analyse.

Aan overschrijven zitten methodologisch gezien nogal wat haken en ogen. Niet alleen kun je gemakkelijk overschrijffouten maken, maar zijn de bronnen ook niet altijd even duidelijk. Als je bijvoorbeeld gegevens uit pati├źntendossiers moet halen, moet je aangeven hoe je dat gaat doen. Op die manier wordt het een verifieerbare activiteit die ook door anderen kan worden uitgevoerd.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek┬ę Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/overschrijven

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Overschrijven gerelateerde trefwoorden in:

meten (algemeen)

Of een van de andere vormen van meten:
observeren
ondervragen
meten met een meetinstrument
genereren

 

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.