Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Statistische technieken

Er zijn diverse statistische technieken om kwantitatieve gegevens te analyseren. Sommige technieken zijn erg simpel, andere vereisen eerst een flinke studie voordat je die toe kan passen. In de trefwoordenlijst beschrijven we een fiks aantal technieken die vaak in onderzoek worden gebruikt met een link naar een beschrijving van die techniek. Er wordt niet gepretendeerd volledig te zijn. Wel is geprobeerd de statistische toetsen heel duidelijk en begrijpelijk uit te leggen.

Voorafgaand aan het overzicht met statistische analyses nog twee opmerkingen die van wezenlijk belang zijn:
1) Er wordt (vrijwel) altijd getoetst volgens de toetsprocedure van Fisher. Daarin worden de statistisch te toetsen hypothesen opgesteld;
2) Voor het kunnen bepalen welke toets er gebruikt mag worden moet men het begrip variabele (goed) doorgrond hebben door de niveaus van de variabelen te (her)kennen en weten om wat voor soort experimentele variabele het gaat.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/statistische-technieken

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.