Ongelooflijk hoeveel info er zit in ons Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek
Meer informatie >>>
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang elke week een gratis tip!
Inschrijven

Page content

Steekproefgrootte, de optimale grootte

De steekproefgrootte is van belang als je een statistisch verschil wil aantonen. Bij een te kleine steekproef zijn er geen verschillen te vinden, bij een te grote is alles statistisch significant verschillend. Je moet een optimum vinden.

De steekproefgrootte bepalen

 

Het is van groot belang om van te voren vast te stellen hoe groot de steekproef moet zijn als je statistisch significante verbanden en verschillen wilt aantonen en op hun relevantie wilt kunnen beoordelen. Als je bij te veel respondenten gegevens gaat verzamelen, maak je te veel onkosten en zijn mogelijk alle statistische analyses significant. Verzamel je daarentegen bij te weinig respondenten gegevens, dan geeft mogelijk geen enkele statistische analyse een significante uitkomst en/of zijn de conclusies niet stabiel. Alle reden dus om vooraf de steekproefgrootte vast te stellen.

De meeste studieboeken beschrijven één manier om de steekproefomvang te bepalen. Deze is alleen bruikbaar voor het schatten van een proportie (in de populatie). Daar komt altijd 384,2 (afgerond 385) uit. Aan deze manier om de steekproef te bepalen heb je helemaal niets, want in 99,9% van de onderzoeken moet er helemaal geen proportie worden geschat.

Bepalen van de steekproefgrootteHoe je het wel aan moet pakken leg ik uit in het white paper dat ik geschreven heb over het bepalen van de steekproefgrootte. Ik raad je aan om dat te downloaden. Dan weet je hoe je het moet aanpakken.

Foeke van der Zee, jouw hulp bij Onderzoek, Statistiek en SPSS
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/steekproefgrootte

Lees meer over onderzoek in het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

 

Aan Steekproefgrootte gerelateerde trefwoorden:

steekproef trekken
steekproefcalculator
representativiteit
respons

De steekproefgrootte is van belang als je een statistisch verschil wil aantonen. Bij een te kleine steekproef zijn er geen verschillen te vinden, bij een te grote is alles statistisch significant verschillend. Je moet een optimum vinden.

 

Hoe je de steekproefgrootte bepaalt, leer je in onze boeken.

Boeken over onderzoekVeel studieboeken beschrijven wat onderzoek is. Daar heb je niet zo veel aan. In onze boeken leer je hoe je onderzoek moet doen. Als je onderzoek doet met ons 8-stappenplan, kan het niet mislukken. Lees de recensies en oordeel zelf: Boeken over Onderzoek.

 

Heb je hulp bij jouw onderzoek nodig?

Online Hulp bij Onderzoek

Onze video's over statistiek en SPSS zijn altijd toegankelijk

Ben je vergeten hoe SPSS ook al weer werkt? Bekijk dan een of meerdere video’s van Online Hulp bij SPSS.

In de video’s van Online Hulp bij Statistiek krijg je op een begrijpelijk manier uitgelegd wanneer je welke statistisch toets moet gebruiken en hoe het rekenwerk van die toets gaat.

In de Basiscursus Statistiek en SPSS leer je in 12 lessen de basiskennis die je nodig hebt voor het statistisch analyseren van data. Je maakt opdrachten die worden nagekeken door een ervaren onderzoeker en docent. Als je dit beheerst zul je nooit meer zeggen dat statistiek moeilijk is.

 

Jouw scriptie is je visitekaartje

Persoonlijke Hulp bij Onderzoek

Natuurlijk kun je ook bij mij terecht voor persoonlijke hulp en begeleiding. Ik help mensen graag. Ik kan je helpen met:
Hulp bij het opzetten van je onderzoek
Hulp bij Data Analyse
Nakijken van het onderzoeksverslag
Scriptiebegeleiding
Sparringpartner voor promovendi

 

Meer weten?

Neem gerust contact op. We helpen mensen graag.

Bel: 050 542 2163
Mail: hulp@hulp-bij-onderzoek.nl

Ik wens je heel veel succes met je onderzoek!

Foeke van der Zee
– specialist in onderzoek, statistiek en SPSS
– auteur van boeken over onderzoek

 

Wat zeggen anderen?

Lees wat anderen over de hulp van Foeke van der Zee schrijven.

Meer weten over Foeke van der Zee? Surf naar Over Foeke van der Zee.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en ontvang elke week een gratis tip!

De onderzoeksleidraad

Wil je meer weten over onderzoek, schrijf je dan in op de nieuwsbrief. Iedere week ontvang je een tip in de vorm van een toelichting, een white paper of een video waarmee je sneller en makkelijker door je onderzoek kunt gaan. En het mooie is: het is gratis!

Doe je zelf niet tekort en mis het niet.

Inschrijven op Tip van de Week

En als je dat nu doet, krijg je het white paper De Onderzoeksleidraad. Oók gratis.