Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Alles wat je altijd al had willen weten over onderzoek, staat op ons online platform.
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Uitbijter

Een uitbijter is een kwantitatief gegeven dat ver van het gemiddelde afligt. Vaak wordt de maximale afwijking op 3 standaarddeviaties gezet, maar dat is niet echt terecht. Een belangrijke vraag is wat je met een uitbijter moet doen. Moet je hem weglaten, laten staan , of ….

 
Word lid van Online Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

 
Stel dat in een onderzoek de volgende reeks gegevens is gevonden:

Een uitbijter is een kwantitatief gegeven dat ver van het gemiddelde afligt.

In deze tabel valt op dat die ene persoon wel een erg hoog maandelijks inkomen heeft. Dit is een echte uitbijter: de waarde ligt ver van het gemiddelde en ook zonder dat te berekenen is dat meer dan 3 standaarddeviaties.

Het is onduidelijk waar die aparte score van die uitbuiter aan ligt. Het kan zijn dat er bij het invoeren van de gegevens een typ-fout is gemaakt. Als dat kan moet je dat opzoeken in de originele vragenlijst of scoreformulier en als het fout is moet je de correcte score opnemen in je databestand. Het kan ook de werkelijke waarde zijn: deze persoon verdient inderdaad zo veel. Iemand kan bijvoorbeeld zijn school niet hebben afgemaakt maar heeft wel een eigen bedrijf heeft opgezet en verdient daar goed mee.

Na de vraag of het een correcte waarde is, komt er de vraag wat je er als onderzoeker mee moet. Als je het weglaat tast je de werkelijkheid aan, want het is wel een reëel gegeven. Als je het laat staan, zouden de statische analyseresultaten een verkeerd algemeen beeld kunnen opleveren. Mijn advies is: doe de analyses twee keer. Een keer met en een keer zonder de uitbijters.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/uitbijter

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan ‘uitbijter’ gerelateerde trefwoorden:

standaarddeviatieDe respons is dat deel van de steekproef dat gereageerd heeft op de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.
representativiteit

Uitbijters kunnen de representativiteit aantasten. Uitbijters weglaten ook. In ons paper beschrijven we 6 gangbare opvattingen over  representativiteit. Naar onze mening is er slechts één correct.

 

Krijg hulp van experts

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 trefwoorden uitgelegd
en er zijn meer dan 50 video’s gemaakt.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

en krijg toegang tot ons Online Hulp-platform.

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS