Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Uitbijter

Een uitbijter is een kwantitatief gegeven dat ver van het gemiddelde afligt. Vaak wordt de maximale afwijking op 3 standaarddeviaties gezet, maar dat is niet echt terecht. Een belangrijke vraag is wat je met een uitbijter moet doen. Moet je hem weglaten, laten staan , of ….

Stel dat in een onderzoek de volgende reeks gegevens is gevonden:

Een uitbijter is een kwantitatief gegeven dat ver van het gemiddelde afligt.

In deze tabel valt op dat die ene persoon wel een erg hoog maandelijks inkomen heeft. Dit is een echte uitbijter: de waarde ligt ver van het gemiddelde en ook zonder dat te berekenen is dat meer dan 3 standaarddeviaties.

Het is onduidelijk waar die aparte score van die uitbuiter aan ligt. Het kan zijn dat er bij het invoeren van de gegevens een typ-fout is gemaakt. Als dat kan moet je dat opzoeken in de originele vragenlijst of scoreformulier en als het fout is moet je de correcte score opnemen in je databestand. Het kan ook de werkelijke waarde zijn: deze persoon verdient inderdaad zo veel. Iemand kan bijvoorbeeld zijn school niet hebben afgemaakt maar heeft wel een eigen bedrijf heeft opgezet en verdient daar goed mee.

Na de vraag of het een correcte waarde is, komt er de vraag wat je er als onderzoeker mee moet. Als je het weglaat tast je de werkelijkheid aan, want het is wel een reëel gegeven. Als je het laat staan, zouden de statische analyseresultaten een verkeerd algemeen beeld kunnen opleveren. Mijn advies is: doe de analyses twee keer. Een keer met en een keer zonder de uitbijters.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/uitbijter

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan ‘uitbijter’ gerelateerde trefwoorden:

standaarddeviatieDe respons is dat deel van de steekproef dat gereageerd heeft op de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.
representativiteit

Uitbijters kunnen de representativiteit aantasten. Uitbijters weglaten ook. In ons white paper beschrijven we 6 gangbare opvattingen over  representativiteit. Naar onze mening is er slechts één correct.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.