Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Alles wat je altijd al had willen weten over onderzoek, staat op ons online platform.
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Variabele

Een variabele is de algemene naam voor een gemeten (of nog te meten) kenmerk bij de onderzoeksobjecten. De onderzoeker mag (moet!) iedere variabele een naam geven. Dat mag heel cryptisch zijn (gezd25) of heel simpel (vraag 1) of heel uitgebreid (De leeftijd van de persoon op het moment dat hij/zij ging trouwen). Een korte naam heeft de voorkeur omdat bij de diverse analyseprogramma’s een lange naam helemaal wordt uitgeschreven waardoor de uitvoer onoverzichtelijk wordt. De naam moet echter wel zoveel mogelijk de lading dekken zodat bij het lezen van de uitvoer duidelijk wordt waar die variabele voor staat (trouwleeftijd).

 
Word lid van Online Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek >>>

 
Een variabele is een ‘container’ met meetwaarden van een kenmerk. In onderzoek krijgt iedere variabele een naam en wordt iedere variabele geoperationaliseerd.

De waarde van een variabele is het resultaat van een meting (vormen van meten zijn: observeren, ondervragen, meten met behulp van een instrument, overschrijven, genereren).

Het niveau van de variabele wordt bepaald door de wijze waarop het is geoperationaliseerd. Er zijn vier niveaus te onderscheiden: nominaal, ordinaal, interval en ratio-niveau. Het is in beginsel mogelijk om een variabele op elk niveau te operationaliseren, maar dat kan nogal gekunsteld overkomen.

De gemeten waarden schrijft je op in een databestand dat gebruikt zal worden voor het analyseren van de gegevens. Voor het bepalen van de wijze waarop de variabelen in de analyse zullen worden opgenomen, dient de onderzoeker de variabelen te karakteriseren naar 1) experimentele en niet-experimentele variabelen, en 2) naar het niveau.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/variabele

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Variabele gerelateerde trefwoorden:

experimentele en niet-experimentele variabelen
het niveau van een variabele
meten
operationaliseren

 

Krijg hulp van experts

Er is nog veel meer te vertellen over onderzoek en statistiek.
In ons Online Woordenboek worden meer dan 120 trefwoorden uitgelegd
en er zijn meer dan 50 video’s gemaakt.

Lid worden van Online Hulp bij Onderzoek

en krijg toegang tot ons Online Hulp-platform.

Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

 

 

In onze videotutorials krijg je heldere uitleg over onderzoek, statistiek en SPSS. Dat is uiterst handig voor je studie of voor je afstudeeronderzoek. Bekijk ons aanbod in Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek.

Aanbevelingen voor de video's over Statistiek en SPSS