Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Vergelijkend onderzoek

Vergelijkend onderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker twee of meer groepen of situaties met elkaar vergelijkt. Dit komt tot uiting in het onderzoeksdesign door de onderzoeksgroepen en meetmomenten aan te geven.

Voorbeelden uit de alledaagse praktijk van dit soort onderzoek zijn ‘wat zijn de verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse onderwijssysteem’, of ‘wat zijn de verschillen tussen het kapitalisme en het socialisme’ of ‘welke wasmachine is energiezuiniger’, of ‘waarin verschilt PSV van Ajax’.

In principe hoeft het design zich niet te beperken tot twee groepen, maar kunnen er veel meer groepen worden onderscheiden. Men kan het onderwijssysteem in Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk met elkaar vergelijken of een aantal wasmachines van diverse fabrikanten.

Ook bij beschrijvend onderzoek kunnen meerdere groepen worden onderscheiden. Je hebt dan misschien de neiging dat dat dan ook vergelijkend onderzoek is. Daar moet je voorzichtig mee zijn. Het beschrijven van twee situaties wil nog niet zeggen dat je die twee situaties ook met elkaar vergelijkt. Bij vergelijkend onderzoek is dat expliciet wel het geval. Dat moet ook heel duidelijk vermeld staan in de vraagstelling en/of in de deelvragen van je onderzoek.

Het is een voorwaarde dat de kenmerken die je vergelijkt op dezelfde manier zijn gemeten want anders ga je appels met per vergelijken.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/vergelijkend-onderzoek

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan Vergelijkend Onderzoek gerelateerde trefwoorden:

exploratief onderzoek
beschrijvend onderzoek
evaluatie-onderzoek
verklarend onderzoek
longitudinaal onderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen.

Vergelijkend onderzoek is een manier van onderzoek doen waarbij de onderzoeker twee of meer groepen of situaties met elkaar vergelijkt.

 

Bekijk ook onze video over het onderzoeksdesign uit de reeks Hulp bij Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat vergelijkend onderzoek is en waarin het verschilt met de andere vormen van onderzoek. Onze video’s zijn niet gratis. De prijs is vergelijkbaar met een goed boek over dit onderwerp.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.