Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Vragenlijst of een enquête maken

Een vragenlijst is simpel gezegd een lijst met vragen. Het is soms synoniem met enquête, maar de term enquête kan men ook uitgebreider opvatten. Met de term enquête bedoelt men iets vaker de vragenlijst an sich plus alles wat er bij komt kijken om de vragenlijst af te nemen.

 

Het maken van een vragenlijst kan eigenlijk alleen gedaan worden door iemand die kennis heeft van het vakgebied waar de vragen over moeten gaan én kennis heeft van onderzoeksmethodologie. Kennis van het vakgebied is te verkrijgen door zich in te lezen en of te praten met deskundigen uit het vakgebied. Kennis van onderzoeksmethodologie kan worden verkregen door daar een studie in te doen. Maar dan nog is een paar jaar ervaring als onderzoeker een pré. Voor het maken van een goede vragenlijst moet men tenslotte ook taalkundig goed onderlegd zijn en een goed inlevingsvermogen hebben.

Een vragenlijst is onderzoektechnisch gezien een meetinstrument. Meetinstrumenten moeten betrouwbaar en valide zijn. Bovendien moeten ze een discriminerend vermogen hebben. (Deze termen worden elders in dit woordenboek uitgelegd; zie de verwijzingen hieronder). Overigens is elke vraag in de vragenlijst een klein meetinstrumentje. Gezamenlijk vormen ze een geheel.

 

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/vragenlijst

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan ‘vragenlijst’ gerelateerde trefwoorden:

enquête
enquêtevragen (indeling in typen)
samengestelde vraag
meten
ondervragen
meten met een meetinstrument
betrouwbaarheid
validiteit

– boekje: De Enquête
– boekje: Online Enquêteren

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.