Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Online hulp, direct (!) antwoord op al je vragen.
In onze video-tutorials laten we je zien hoe je het moet doen >>>

Page content

Weging, wanneer moet je het gebruiken?

Weging is een rekenkundige manier om uit een niet representatieve respons een algemeen gemiddelde te berekenen die voor de populatie geldt.

 

Indien de respons niet representatief is, of als deze met opzet selectief is verzameld, kun je niet zomaar een algemeen gemiddelde berekenen. Dat zou een verkeerd beeld geven. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een representatieve steekproef, want dan heb je daar beenproblemen mee.

Mocht je in de onfortuinlijke situatie zitten dat je steekproef niet representatief is, dan heb je de mogelijkheid om toch een algemeen gemiddelde of een algemeen proportie te berekenen die voor de hele populatie geldt door per groep een wegingsfactor toe te passen. Het berekenen van die wegingsfactor is het bepalen van een wegingscoëfficiënt per subgroep. De procedure noemt men wegen of weging.

In de analyse moet je alleen een wegingsfactor opnemen als je het algemene gemiddelde gaat berekenen. Als je de groepen onderling vergelijkt, heeft een wegingsfactor geen enkel nut. Sterker nog: het toepassen van een wegingsfactor op de individuele scores beïnvloedt de variantie. Dit heeft tot gevolg dat als je verschillen tussen de groepen gaat berekenen de uitkomsten uit de statistische analyses niet meer te vertrouwen zijn. Dus alleen toepassen voor het berekenen van het populatiegemiddelde.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/weging

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

Wil jij ook onbezorgd aan de slag met je onderzoek? Kies dan voor scriptiehulp.

 

Aan weging gerelateerde trefwoorden:

steekproefDe respons is dat deel van de steekproef dat gereageerd heeft op de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.
representativiteit
oversampelen
non-respons
non-respons onderzoek
oorzaken van non-respons

Als je gaat wegen kun je een representatiever beeld geven dan zonder. Lees alles over representativiteit in ons white paper.

 

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en StatistiekTerug naar het
Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek

 

Ben je op zoek naar goede informatie over onderzoek?
In het Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek vind je het wel.
Maak gratis kennis met onze video’s!

Schrijf je nu in en maak gratis kennis met ons introductiepakket. Daarin leg je de basis voor goed onderzoek. Je ontvangt 3 video’s en een white paper. Echt, helemaal gratis!

Introductiepakket van Hulp bij Onderzoek

 

Weging is een rekenkundige manier om uit een niet representatieve respons een algemeen gemiddelde te berekenen die voor de populatie geldt.