Problemen met het analyseren van je data?
In 2 tot 3 uurtjes loods ik je daar doorheen >>>
Krijg hulp van experts!
Maak een gratis account aan >>>

Page content

Weging, wanneer moet je het gebruiken?

Weging is een rekenkundige manier om uit een niet representatieve respons een algemeen gemiddelde te berekenen die voor de populatie geldt.

 

Indien de respons niet representatief is, of als deze met opzet selectief is verzameld, kun je niet zomaar een algemeen gemiddelde berekenen. Dat zou een verkeerd beeld geven. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een representatieve steekproef, want dan heb je daar beenproblemen mee.

Mocht je in de onfortuinlijke situatie zitten dat je steekproef niet representatief is, dan heb je de mogelijkheid om toch een algemeen gemiddelde of een algemeen proportie te berekenen die voor de hele populatie geldt door per groep een wegingsfactor toe te passen. Het berekenen van die wegingsfactor is het bepalen van een wegingscoëfficiënt per subgroep. De procedure noemt men wegen of weging.

In de analyse moet je alleen een wegingsfactor opnemen als je het algemene gemiddelde gaat berekenen. Als je de groepen onderling vergelijkt, heeft een wegingsfactor geen enkel nut. Sterker nog: het toepassen van een wegingsfactor op de individuele scores beïnvloedt de variantie. Dit heeft tot gevolg dat als je verschillen tussen de groepen gaat berekenen de uitkomsten uit de statistische analyses niet meer te vertrouwen zijn. Dus alleen toepassen voor het berekenen van het populatiegemiddelde.

Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/weging

– specialist in Onderzoek en Statistiek
– auteur van boeken over onderzoek

 

 

Aan weging gerelateerde trefwoorden:

steekproefDe respons is dat deel van de steekproef dat gereageerd heeft op de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.
representativiteit
oversampelen
non-respons
non-respons onderzoek
oorzaken van non-respons

Als je gaat wegen kun je een representatiever beeld geven dan zonder. Lees alles over representativiteit in ons paper.

 

Wil je meer weten over onderzoek en statistiek?

Hierboven staat de uitleg van 1 van de 124 trefwoorden uit het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek.

Om de uitleg van alle trefwoorden te (kunnen) lezen, moet je lid worden van Hulp bij Onderzoek door een account aan te maken.

Word lid van Hulp bij Onderzoek

NB Het lidmaatschap is gratis.