arrow_drop_up arrow_drop_down
Krijg uitleg van de Wilcoxon-toets

Wilcoxon-toets

Formule Wilcoxon-toets

De Wilcoxon-toets

De Wilcoxon-toets wordt gebruikt voor het vaststellen van een verschil tussen twee kenmerken op ordinaal niveau bij dezelfde onderzoekseenheid.


Bijvoorbeeld, in een schaatswedstrijd krijgt iedere deelnemer een eindscore (1e, 2e, 3e, etc.). In het jaar daarop doen precies dezelfde deelnemers weer mee en wordt opnieuw de rangordescore vastgesteld. De vraag is nu of er verschillen zijn opgetreden: is degene die vorig jaar eerste was nu ook weer eerste, en is de tweede van vorig jaar nu ook weer tweede etc.?


Er is sprake van geen verschil als de schaatser in het eerste jaar precies dezelfde positie inneemt als in het voorgaande jaar. Dat zal nooit helemaal het geval zijn. Om na te gaan of er veel verschil is (het ‘stuivertje verwisselen’) bereken je het verschil in plaats tussen het eerste en het tweede jaar. Van eerste naar tweede plaats is dus -1; en van tweede naar eerste plaats is +1; en van derde naar vierde plaats is ook -1; en van zesde naar derde plaats is +3. Vervolgens rangorden je deze verschilscores. Bij ex aequo verdeel je de rangorde-score. Tenslotte tel je de rangorde-scores bij elkaar op bij alleen die uitkomsten waar deze een negatieve waarde hebben. Dit is de W-waarde. Deze W-waarde wordt getoetst met de volgende formule.


Formule Wilcoxon-toets


Lastig uit te leggen, maar een voorbeeld met getallen maakt het meteen veel duidelijker:


Rekenvoorbeeld van een Wilcoxon-toets


De berekende z-waarde toont aan dat er geen statistisch significant verschil bestaat tussen de volgorden van beide jaren.

 

Het voorbeeld van de Wilcoxon-toets hiernaast (of hierboven als je een smartphone gebruikt) is er eentje zoals je die in menig statistiekboek tegenkomt. Iedere schaatser is al gerangordend van 1 (de snelste) tot 14 (de langzaamste).


In doorsnee onderzoek gebruiken we de Wilcoxon-toets meer voor iets als het vergelijken van het kerstrapport en zomerrapport, of voor de tevredenheid over de keuken en de tevredenheid over de slaapkamer. Deze scores zijn nog helemaal niet geordend tussen personen. Je kunt de Wilcoxon-toets nog steeds gebruiken. Het gaat immers over het verschil tussen beide metingen. De tevredenheid over de slaakamer (bijvoorbeeld een 4) en de tevredenheid over de keuken (ook een 4) is een verschil van 0. Deze verschilscores worden gerangordend en krijgen een score. De rest van de berekening gaat dan weer hetzelfde.Zie ook:

t-toets paren

Friedman-toets
Krijg hulp van professionals

> 35.000

bezoekers per maand op de site

> 3000

leden op jaarbasis

> 600

cursisten onderzoek, statistiek en/of SPSS

Er is nog veel meer te vertellen over de Wilcoxon-toets en de vele andere statistische toetsen. Je leest er alles over op ons Online Hulp-platform.


Op het Online Hulp-platform vind je veel informatie. In ons Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek krijg je uitleg van 124 begrippen. Als lid van de community kun je vragen stellen en antwoord krijgen van experts. Bovendien krijg je elke week een tip over hoe je beter onderzoek kunt verrichten. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een account aanmaken. En dat is allemaal gratis!


Als je meer wilt, kun je cursussen volgen. Je kunt kiezen uit:

- Cursus Onderzoeksvaardigheden;

- Cursus Toegepaste Statistiek;

- Cursus SPSS;

- Basiscursus Statistiek en SPSS.


Altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie.

Missie

Ik vind het belangrijk dat jij goed onderzoek kunt verrichten,

Daarom wil ik je het vak goed leren.


Want met goed onderzoek krijg je betere informatie.

Met betere informatie kun je betere beslissingen nemen.

Met betere beslissingen, kun je een betere (mooiere, schonere, vriendelijkere ...) wereld maken.


Ik help je graag.