arrow_drop_up arrow_drop_down

Proefles Statistiek

Velen vinden statistiek lastig, maar als je eenmaal doorhebt waar het om draait, is het eigenlijk heel erg makkelijk. Het is belangrijk dat je weet wat variabelen zijn en wat je daar mee mag doen. Daar gaat deze video in deze proefles over. Je moet erg goed weten wat de niveaus van de variabelen zijn, want zonder deze kennis zal het je niet lukken je data statistisch te analyseren.

Ik wens je heel veel plezier en aha- en o, doe je dat zo-reacties.

Vroeger hebben ze me ook de verkeerde dingen geleerd.

Toen ik ging studereren heb ik ook statistiek moeten leren. Ik moest allemaal sommetjes maken, zoals hoe groot is de kans dat je 3 rode knikkers trekt uit een vaas met 20 knikkers waarvan er 8 rood zijn. Ik zal moeite hebben om zoiets nu nog te kunnen berekenen.


Inmiddels ben ik 40 jaar ouder en in mijn hele leven als praktiserend onderzoeker heb ik nooit, maar dan ook echt nooit, dit soort statistiek hoeven toe passen. Bovendien gebruiken we computers voor het rekenwerk. Ik durf niet te beweren dat ik overbodige dingen hebt geleerd - het geeft zeker wel een basis - maar voor het verrichten van statistische analyses voor mijn scriptie of als onderzoeker was het van generlei waarde.


In de praktijk gaat het om het kunnen bepalen of er een statistisch significant verschil is. Daarvoor moet je weten wat een wanneer je een t-toets, een ANOVA, of een Mann-Whitney test toepast. Om de resultaten te kunnen interpreteren is het wel handig om te weten hoe de berekeningen gaan, maar het rekenwerk zelf voeren we niet meer uit. Het is ook goed om te weten wat een correlatiecoëfficiënt is, wat dat betekent en hoe je zoiets interpreteert. Ook nu weer geldt dat het niet zo belangrijk is om zelf de berekeningen uit te voeren, maar je moet het wel kunnen interpreteren. De nadruk zou mijn inziens veel meer moeten liggen op toepassingen van statistiek. Dat kwam pas veel later in mijn studie aan bod.


Om voor je thesis statistische analyses uit te voeren, moet je weten wat variabelen zijn en hoe ze zijn te karakteriseren. Pas als je dat weet, kun je bepalen welke statistische toetsen je moet mag uitvoeren. Dat heb je in bovenstaande video kunnen leren. In de andere video's in deze cursus leer ik je nog veel meer over statistiek en hoe je dat toepast in het analyseren van je data.

In het kort komt in deze cursus het volgende aan de orde. Na uitleg van de statistische toetsprocedure die wereldwijd wordt gebruikt, worden eerst de univariate statistische analyses uitgelegd zoals de t-toets, de ANOVA, de chikwadraattoets en correlaties. Daarna komen de toetsen ter beschrijving van de meetsinstrumenten aan bod (factoranalyse en betrouwbaarheid) en tot slot de multivariate analyses zoals regressie en MANOVA, mediatie en moderatie. Het is een vrij complete cursus. Vrijwel alles wordt er in behandeld wat jij aan statistiek nodig hebt voor je thesis.


In de videolessen leer je hoe je het aan moet pakken. Je kunt de lessen van de eerste tot de laatste bekijken. Dan heb je een complete cursus. De lessen zijn echter modulair opgezet: het is niet noodzakelijk om een eerdere les te hebben bekeken om toch de juiste kennis op te doen. Maar mocht je basale kennis missen, dan kun je altijd terug naar die eerdere video's.


Deze video-reeks is gebaseerd op zelfstudie, maar kom je er niet uit, neem dan even contact op want dan heb ik iets niet goed uitgelegd.


Ik wens je hoe dan ook, heel veel succes met je onderzoek!


Foeke van der Zee

- specialist in onderzoek en statistiek

- auteur van boeken over onderzoek

Aanbeveling van Manuela Fortes35.000 - 50.000

Bezoekers per maand op de site

± 200

Begeleidingstrajecten per jaar

8,7

Gemiddelde beoordelingscijfer

Gratis kunnen we het niet maken (dat snap je wel).

Wel zo goedkoop mogelijk.

6 maanden

SPSS-

video's

€29,-

6 maanden toegang tot alle videolessen over SPSS


Leer hoe je de statistische analyses uitvoert in SPSS
6 maanden

Statistiek

video's

€39,-

6 maanden toegang tot alle videolessen over statistiek


Leer hoe de statistische toetsen werken
6 maanden

Beide


€49,-

6 maanden toegang tot alle videolessen over SPSS en statistiek

Een ideale combinatie

voor een voordelige prijs

Kwartaalkaart onderzoek

€50,-

3 maanden toegang tot alle videolessen over SPSS, Statistiek, Methodologie en alle papers
Het complete pakket om snel en goed onderzoek te doen

Niet goed, geld terug!

Sommigen worden gek van het bekijken van de gratis video's op YouTube.

Met onze video's gaat het een stuk sneller. Probeer het eens een dag uit. Als je binnen 24 uur aangeeft dat dit niet is wat je zocht, krijg jij je geld terug.

Goed om te weten:

Je krijgt zes maanden toegang.

Wil je liever een andere periode? Je kunt ook kiezen voor een maand-, kwartaal-, semester- of jaarkaart.

Aan het eind van je periode wordt de toegang afgesloten (dus niet automatisch verlengd).

Je krijgt geen onnodige emails als jij je inschrijft.

Je krijgt een bevestigingsmail en vlak voor het eind een mail dat de toegang bijna afloopt.

En mocht je echt ontevreden zijn, stuur dan binnen 24 uur een mail. Dan krijg je je geld terug.