Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Scriptie hulp
9 lessen
over onderzoeksmethodologie
10 papers
met handleidingen
28 lessen
over statistiek

36 lessen

over SPSS

Hoe voer je in SPSS een ANOVA uit?

Als je in SPSS een variantieanalyse (= ANOVA) wit uitvoeren, dan kan dat op 3 manieren.

Met One Way Anova

Dit is misschien wel de meest gebruikelijke manier. Je gaat naar Analyze --> Compare means --> One Way ANOVA. In het grote vak vul je de afhankelijke variabele(n) in (ik zou beginnen met één variabele om te zien wat er gebeurt) en bij Factor de groepsindeling. Om het resultaat te interpreteren raad ik je aan bij Statistics ook de Descriptives aan te vinken.

Met MEANS

Dit is een tweede veel gebruikte en een rechttoe rechtaan procedure. Je gaat naar Analyze --> Compare means --> Means. Vervolgens kun je een of meerdere afhankelijke en onafhankelijke varabelen invoeren. Ik zou beginnen met 1 afhankelijke en 1 onafhankelijke om te zien wat er uit komt. Om de variantietabel te krijgen moet je bij --> statistics nog wel de anova table and eta aanvinken.

Met General Linear Model

Als je een ANOVA uitvoert in General Linear Model levert dat veel uitvoer op, die je mogelijk helemaal niet nodig hebt. Het voordeel is wel dat je uit kunt breiden. Je kunt er ook zomaar een MANOVA of een ANCOVA van maken. Een ander voordeel is dat het programma nu ook de power en het percentage verklarend vermogen kan ophoesten. Dat is vaak heel zinvolle informatie. Je voert een ANOVA uit via Analyze --> General Linear Model --> Univariate. De afhankelijke variabele gaat in Dependent variable en de groepsindeling in Fixed Factor(s). Voor de interpretatie moet je op zijn minst bij  --> Options het vakje bij Descriptive Statistics aanvinken.   © Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/SPSS-opdrachten/anova   Voorbeelden van vragen waarvoor je de ANOVA gebruikt zijn:
  • Zijn Nederlanders, Belgen en Fransen gemiddeld genomen even lang?
  • Is de aardappeloogst rijker op zandgrond, kleigrond of veengrond?
  • Is de tevredenheid over de zorg beter in gemeente A, B of C?
Niet alleen is het belangrijk dat er 3 of meer groepen worden onderscheiden, maar ook dat de afhankelijke variabele een continue verdeling heeft. Dat zal bij de eerste twee van de hierboven gegeven voorbeeld-vragen zeer waarschijnlijk wel het geval zijn, maar bij de derde is het twijfelachtig. Als je tevredenheid hebt gemeten op een 5-punts Likertschaal niet - in dat geval zou je de Mann-Whitney toets moeten gebruiken - maar als het een samengestelde variabele is vermoedelijk weer wel. Daarom is het erg belangrijk om te weten met wat voor variabelen je te maken hebt. Dat is ook bepalend voor welke toets je mag gebruiken. Je leest hier meer over in het paper Welke toets mag/moet je gebruiken.    

Bekijk ook onze video-tutorials over SPSS:Naar Online Hulp bij OnderzoekNaar Online Hulp bij Onderzoek Online Hulp bij SPSS >>>

  Meer informatie over Onderzoek
Reactie plaatsen

Schrijf je in en krijg waardevolle tips over onderzoek

In onze video's leer je alles voor een perfect onderzoek

Onderzoek is niet moeilijk als je weet hoe je het moet doen.

In 2 tot 3 uur loodsen we je door de data-analyse met SPSS.