Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Scriptie hulp
9 lessen
over onderzoeksmethodologie
10 papers
met handleidingen
28 lessen
over statistiek

36 lessen

over SPSS

Hoe selecteer je in SPSS bepaalde cases?

Het komt regelmatig voor dat je analyses op een deel van je respondenten wilt uitvoeren. Je wilt bijvoorbeeld alleen de gegevens van de mannen selecteren, of alleen de leerlingen van klas 4, of alleen de respondenten uit Drenthe, of .... Daarvoor gebruik je in SPSS de opdracht Select Cases.Deze opdracht vind je in het drop-down menu onder Data --> Select Cases. Daarna vink je het bolletje aan om aan te geven dat je een selectie wilt maken en geef je de conditie op. Als je conditie een combinatie van meerdere waarden of van meerdere variabelen is, dan moet je dat per waarde in die conditie opnemen. Controleer altijd of het goed gaat, want je wilt niet weten hoe vaak het bij mij mis is gegaan.

Onze video over Select Cases

In onze video leer je hoe je in SPSS cases kunt selecteren zodat je analyses kunt uitvoeren op het geselecteerde deel van je dataset. Met Select Cases krijg je de uitvoer voor bijvoorbeeld alleen mannen. Daarna zou je hetzelfde kunnen doen voor alleen vrouwen.

Een alternatief voor Select Cases

Het is evenwel ook mogelijk om meteen de gegevens per groep overzichtelijk uitgesplitst te krijgen. Daarvoor gebruik je dan de opdracht Data --> Split file. Daar heb je dan weer twee mogelijkheden in. Je kunt de output per groep krijgen, maar je kunt de output van de groepen per tabel onder elkaar krijgen. Dat laatste is gemakkelijker als je de beide groepen (visueel) met elkaar wilt vergelijken.Zowel de Select Cases opdracht als de Split file opdracht worden behandeld in de video uit de serie Hulp bij SPSS.

En nog een alternatief ...

Je kunt cases ook selecteren in het codeboek. Maar daar moet je mee oppassen. Hoewel ... Beijk de video en je begrijpt hoop ik wat ik bedoel.© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/SPSS-opdrachten/SPSS-select-cases

Bekijk ook onze video-tutorials over SPSS:Naar Online Hulp bij OnderzoekNaar Online Hulp bij Onderzoek Online Hulp bij SPSS >>>

Meer informatie over Onderzoek
Reactie plaatsen

Schrijf je in en krijg waardevolle tips over onderzoek

In onze video's leer je alles voor een perfect onderzoek

Onderzoek is niet moeilijk als je weet hoe je het moet doen.

In 2 tot 3 uur loodsen we je door de data-analyse met SPSS.