Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Scriptie hulp
9 lessen
over onderzoeksmethodologie
10 papers
met handleidingen
28 lessen
over statistiek

36 lessen

over SPSS

Wat te doen tegen die lange variable labels?

Het komt regelmatig voor dat de variable labels in SPSS erg lang zijn. De belangrijkste oorzaak is de provider die de data aanlevert: om misverstanden te voorkomen heeft het programma de hele vraag herhaald. Als het om een matrixvraag gaat, zien de variable labels in SPSS er zo uit: Wat is uw mening over uw organisatie wat betreft de werkomstandigheden Wat is uw mening over uw organisatie wat betreft uw loon Wat is uw mening over uw organisatie wat betreft de doorgroeimogelijkheden Wat is uw mening over uw organisatie wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden Wat is uw mening over uw organisatie wat betreft de doorgroeimogelijkheden Als je deze dataset gaat analyseren zie je in het linker vak waar alle variabelen staan: Wat is uw mening ov… Wat is uw mening ov… Wat is uw mening ov… Wat is uw mening ov… Wat is uw mening ov… En als je dan een hele reeks hebt van 20 soortgelijke vragen, dan is het lastig zoeken. Hoe kun je snel de juiste variabele opzoeken? Er zijn een aantal oplossingen.

Oplossing 1: Maak het vak variable labels in SPSS groter

Het vak waarin de SPSS-opdrachten staan kun je breder maken. Je trekt gewoon aan de rand van de pop-up, en voila! Het is wel jammer dat het vak 'variables' ook meteen veel groter wordt. Dat is niet altijd nodig, want - hoe raar het ook klinkt - SPSS zet hier de namen van de variabelen in en die zijn soms heel kort. Er zijn betere oplossingen.

Oplossing 2: Kort lange variable labels in SPSS in.

Het is even werk, maar je kunt in de dataset onder de button 'Variable View' de variable labels aanpassen. Je komt nu in het SPSS codeboek en hier kun je allerlei instellingen aanpassen. In ons voorbeeld zou je het stukje 'Wat is uw mening over uw organisatie wat betreft ...' kunnen verwijderen. Dan blijft er alleen maar de werkomstandigheden, uw loon, doorgroeimogelijkheden etc. over. Dat maakt het zoeken tijdens het analyseren van de data stukken gemakkelijker. Maar … Soms wil je die variable labels juist wel behouden, want in de SPSS-uitvoer zie je nu ook alleen maar de werkomstandigheden als het kopje in de uitvoer staan. Daar had je toch liever het oorspronkelijke variable label. Nou moet je dat allemaal weer aanvullen. Deze oplossing is dus ook niet de meest wenselijke.

Oplossing 3: Zet een stukje voor het variable label in SPSS

Je kunt een stukje tekst voor het variable label zetten, zoiets als vraag 3a, vraag 3b, vraag3c etc. Nu kun je wel snel zoeken tijdens het analyseren van je data, maar de variable labels in de uitvoer-tabellen van SPSS beginnen nu allemaal met het vraagnummer. Dat is ook niet fraai. Is er dan echt niks beters?

De ultieme oplossing: gebruik de rechter muisknop!

Ik werk al ruim 30 jaar met SPSS en kwam hier pas een jaar gelden achter. Heb ik iets gemist de afgelopen jaren? Als ik met anderen spreek is dit bij hun ook niet zo bekend. Wat je moet doen is met de rechter muisknop in de lijst met variabelen klikken. Je krijgt dan een pop-up met de vraag wat er in dit vak moet komen te staan. In plaats van de variable labels van SPSS kun je er voor kiezen om de lijst met variabele-namen er in te zetten. Je schiet hier niets mee op als de lijst met variabele namen gelijk zijn aan de variabele labels. Maar deze lijst kun je wel aanpassen in je data onder het tabblad 'variable view' zonder dat dat ten koste gaat van de leesbaarheid van de uitvoer. Het is belangrijk om dan de variabele-namen niet al te cryptisch te maken, zodat jij en eventueel ook anderen het gemakkelijk begrijpen. Noem het mening_werkomstandig-heden, mening_loon, mening_doorgroeimogelijkheden etc. (NB Er mogen geen spaties, komma’s, plussen, minnen, sterretjes, schuine strepen in de variabele-namen voorkomen. Alleen het lage streepje mag.) Je kunt ook kiezen voor vraag_1, vraag_2 etc. Zolang het voor jou maar duidelijk is. En nu kun je in het codeboek van SPSS de variable labels in SPSS opmaken zoals je het zelf wilt hebben en toch ook snel de variabelen kunnen opzoeken voor de analyses..   © Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/SPSS-opdrachten/anova    

Bekijk ook onze video-totorials over SPSS:Naar Online Hulp bij OnderzoekNaar Online Hulp bij Onderzoek Online Hulp bij SPSS >>>

  Meer informatie over Onderzoek
Reactie plaatsen

Schrijf je in en krijg waardevolle tips over onderzoek

In onze video's leer je alles voor een perfect onderzoek

Onderzoek is niet moeilijk als je weet hoe je het moet doen.

In 2 tot 3 uur loodsen we je door de data-analyse met SPSS.