Cursus Methodologie (onderzoekvaardigheden).

Weet je niet hoe je het aan moet pakken?
Met onze video's en handleidingen krijg jij de hulp voor een perfect onderzoek.

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Sommige mensen hebben een hekel aan onderzoek. Zelf vind ik onderzoek het mooiste vak dat er is. Ik kan me echter ook heel goed voorstellen dat je er even niet uitkomt, want het is best wel moeilijk om goed onderzoek te doen.


Als je vastloopt in je onderzoek, heeft dat vaak te maken met de vraagstelling. De vraagstelling is namelijk het allerbelangrijkste onderdeel van je onderzoek. Op een goede vraagstelling is een antwoord te geven; op een slechte niet. En als de vraagstelling goed hebt geformuleerd, volgt de rest van het onderzoek daaruit min of meer automatisch uit voort.


Soms krijg je vragen voorgelegd die niet zo makkelijk zijn te beantwoorden. Zoals:

   - Hoe groot moet de steekproef zijn?

   - Is de jouw steekproef wel representativiteit?

   - Hoe ga jij je data analyseren? Welke technieken gebruik je?

Voor al dit soort vragen hebben we papers geschreven die je helpen een goed antwoord te formuleren.


Dus, 

   - als jij niet dagen / weken / maanden wilt besteden aan het formuleren van een onderzoeksvraag, 

   - als je wilt voorkomen halverwege niet meer te weten wat je moet doen

   - als je moeilijke vragen over representativiteit en steekproefgrootte wilt beantwoorden

   - als je wilt weten hoe je de verzamelde data moet analyseren

dan moet je de video's in deze serie hebben bekekenen en de papers/handleidingen hebben gedownload.


Je kunt beter problemen voorkomen, dan proberen ze later op te lossen.

Verspil geen tijd.
Ga als een speer door je onderzoek.

Dit zit er in deze cursus:

Naar de startpagina van Hulp bij Onderzoek

Dit moet je weten voordat je aan je onderzoek begint (video)

Iedereen doet zijn hele leven al onderzoek, maar het ene onderzoek is wel beter dan het andere. In deze video leg ik uit wat onderzoek is, hoe je het aanpakt om tot goede resultaten te komen en welke vormen van onderzoek er zijn te onderscheiden.

Naar de startpagina van Hulp bij Onderzoek

De vraagstelling van je onderzoek (video)

Dit is het meest cruciale onderdeel van onderzoek. Als je geen goede vraagstelling hebt, valt je hele onderzoek in duigen. Ik zeg het vaak zo: "Op een slechte vraag kun je geen goed antwoord geven. Op een goede vraag wel, maar een garantie is er niet." In deze video leer je hoe je een goede vraagstelling formuleert en hoe dat richting geeft aan je hele onderzoek.

Hulp bij Onderzoeksmethodologie

Het onderzoeksdesign (video)

Het onderzoeksdesign is een schematisch overzicht van het hele onderzoek. Hoewel velen het niet als zodanig herkennen, komt het in elk onderzoek voor. In deze video leg ik uit hoe je een design maakt. Je kunt beschrijvend onderzoek nog verder uitwerken in een conceptueel model. Zo'n model maakt het hele onderzoek meteen stukken helderder.

Hulp bij Onderzoeksmethodologie

Meetinstrumenten (enquêteren en interviewen) (video)

Het is belangrijk dat je betrouwbare en valide gegevens verzamelt. Maar wat betekenen deze begrippen en hoe pas je dat toe in je onderzoek? Als je deze video gezien hebt, weet je wat het is en hoe je dat toepast. Er is nog een kenmerk van goede data belangrijk: het discrimenerd vermogen. Het meetinstrument moet onderscheid kunnen maken. In deze video leer je hoe je dat aanpakt.

Hulp bij Onderzoeksmethodologie

Populatie, steekproef en respons (video + handleidingen)

Aan de steekproef wordt vaak de eis gesteld dat hij representatief is. Dat klopt niet, want een representatieve steekproef is relatief makkelijk te realiseren. Veel moeilijker is het om te zorgen voor een representatieve respons. Ook gaat het erom dat de respons voldoende groot is en niet de steekproef. Hoe je er voor zorgt dat je aan deze eisen kunt voldoen, leer je in deze video.

Hulp bij Onderzoeksmethodologie

Het analyseplan (video + handleidingen)

En als je dan je data verzameld hebt, moet je ze analyseren. Hoe doe je dat en hoe pak je dat aan? Je moet daarvoor een plan maken. Het analyseplan maakt onderdeel uit van de onderzoeksopzet. Je maakt het dus voordat je de data gaat verzamelen. Het analyseplan kun je beschouwen als de laatste controle op je onderzoeksopzet. Deze video gaat daarover.

Hulp bij Onderzoeksmethodologie

Theorieën toetsen met regressieanalyse (twee video's)

Regressieanalyse is een veelgebruikte analysemethode. In de statistiekvideo's leg ik uit hoe regressieanalyse werkt en in de SPSS-video's leer ik je hoe je deze analyses uitvoert n SPSS. Er gaat echter nog een stap aan vooraf. Je moet weten welke vorm van regressieanalyse je wilt gaan uitvoeren. En als jij de data hebt verzameld, kun je vaak honderden analyses uitvoeren. Welke je moet uitvoeren, wordt bepaald door je theorie.

Hulp bij Onderzoeksmethodologie

Alle papers en handleidingen

De opbouw van een onderzoeksverslag is in alle wetenschappen in grote lijnen hetzelfde. Wat je in iedere paragraaf schrijft, is aan nauwe banden gelegd. In een reeks papers en handleidingen leg ik uit, hoe het onderzoeksverslag eruit moet komen te zien en waar je iets opschrijft. Hoe je de statistische onderzoeksresultaten presenteert, leg ik ook uit. Het is makkelijker om dat op papier te hebben.

Met onze methode kan onderzoek niet mislukken!

Ervaar de vrijheid en het gemak van onze cursussen:

Je kunt de video's bekijken op het moment dat het jou uitkomt.

Je hoeft nergens naar toe, dus geen reistijd, geen files of ander oponthoud.

Je kunt de video's overal bekijken, dus thuis achter je bureau of op de bank, op school of universiteit, op je stageadres of werkplek. Waar je ook bent, zolang je maar een internetverbinding hebt.

Je bepaalt je eigen tempo en je eigen programma. Je bekijkt datgene wat je nodig hebt. Je bent niet gebonden aan wat de docent heeft voorbereid en je bent niet gebonden aan medestudenten die sneller of langzamer door de stof willen.

Super cursussen over onderzoek, statistiek en SPSS

Je kunt een video stopzetten om notities te maken, of even achteruit zetten als je aandacht even verslapte. Als je er klaar voor bent, ga je verder.

Super cursussen over onderzoek, statistiek en SPSS

Grote flexibiliteit: alle video's zijn los te bekijken, en je hoeft niet eens met de eerste te beginnen.

Onze cursussen zijn helaas niet gratis, maar met een kleine investering bespaar je jezelf zeeën van tijd.

De Cursus Methodologie is goed te doen in één maand,, maar als naslagwerk kun je er misschien beter voor een kwartaal kiezen of een jaar. Dez cursus is ook prima te combineren met de cursus Statistiek en de Cursus SPSS. Er zijn vele combinaties mogelijk. Waar gaat jouw belangstelling naar uit?
Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Nog vragen?

Ik zit al 40 jaar in het vak en weet inmiddels wel waar studenten tegen aan lopen als ze voor het eerst onderzoek moeten doen. Deze site heb ik met plezier gemaakt. De Cursus Methodologie is de basis voor het verrichten van onderzoek. Zowel voor kwalitatief als voor kwantitatief onderzoek. Daar kun je niet zonder.

Mocht je nog iets willen weten, neem dan gerust contact op. Ik help mensen graag.