Cursus Methodologie (onderzoeksvaardigheden)

Met onze universele methode doe je altijd goed onderzoek!

Cursus onderzoeksvaardigheden

Er zijn mensen die zeggen onderzoek vreselijk te vinden en het nooit zullen leren. Dat kan ik me haast niet voortellen, want iedereen doet zijn hele leven al onderzoek. Al van jongs af aan onderneem je allerlei activiteiten om de wereld te ontdekken. Dat is ook een vorm van onderzoek.


Vaak bedoelen deze mensen dat ze wetenschappelijk onderzoek lastig vinden. Dat kan ik me beter voorstellen, want er zijn best wel veel regeltjes waar je je aan moet houden. Maar als je een keer weet hoe dat zit, is onderzoek doen een makkie en erg leuk om te doen.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Waarom vindt men het moeilijk?

De kern van onderzoek is .................. het beantwoorden van vragen. Mensen die problemen ervaren met onderzoek zijn vrijwel altijd mensen die geen goede vraag hebben gesteld.


Een heel simpel voorbeeld is deze. Je kunt de vraag hebben gesteld: welke aspecten spelen een rol om obesitas te voorkomen. Het antwoord op zo'n vraag zou een lijst met aspecten op moeten leveren die er toe doen. Zo'n lijst is vast niet uitputtend te maken, bovendien is het (vrijwel) onmogelijk om de onderlinge relaties tussen alle aspecten aan te geven. Het is dus een slechte onderzoeksvraag.


Het vervelende is dat dit soort vragen halverwege de vorige eeuw gangbaar waren. En dat heeft consequenties. In bijna alle studieboeken van tegenwoordig kom je nog steeds deze manier van formulering van vraagstellingen voor onderzoek tegen. Veel docenten eisen zelfs dat de onderzoeksvraag op deze maniier moet worden geformuleerd. Maar omdat dit soort vragen niet te beantwoorden zijn, levert dat alleen maar frustratie op (bij zowel de student als bij de docent).


Mijn inziens is het dan ook geen wonder dat studenten onderzoek doen maar lastig vinden.

Ik heb een veel betere aanpak bedacht. In schema ziet dat er zo uit:Deze aanpak is universeel. Dat wil zeggen dat je hem in elke wetenschap, in elk vakgebied kunt gebruiken.


Als je een goede onderzoeksvraag hebt geformuleerd, rolt de rest van het onderzoek er als vanzelfsprekend uit.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Waar leer je deze methode?

In mijn studieboeken leer ik je deze manier van werken. In de basis heb ik daar ongeveer 100 pagina's voor nodig. De rest is verdiepingsstof.


Ik kan me voorstellen dat je niet om nog een boek verlegen zit. In plaats daarvan kun je ook deze online cursus onderzoeksvaardigheden volgen.

In deze Cursus Methodologie leer je hoe je

perfect onderzoek doet

Cursus onderzoeksvaardigheden

Dit moet je weten voordat je aan je onderzoek begint

Iedereen doet zijn hele leven al onderzoek, maar het ene onderzoek is wel beter dan het andere. In deze video leg ik uit wat onderzoek is, hoe je het aanpakt om tot goede resultaten te komen en welke vormen van onderzoek er zijn te onderscheiden.

Cursus onderzoeksvaardigheden

De vraagstelling van je onderzoek

Dit is het meest crusiale onderdeel van onderzoek. Als je geen goede vraagstelling hebt, valt je hele onderzoek in duigen. Ik zeg het vaak zo: "Op een slechte vraag kun je geen goed antwoord geven. Op een goede vraag wel, maar een garantie is er niet." In deze video leer je hoe je een goede vraagsteling formuleert en hoe dat richting geeft aan je hele onderzoek.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Het onderzoeksdesign

Het onderzoeksdesign is een schematisch overzicht van het hele onderzoek. Hoewel velen het niet als zodanig herkennen, komt het in elk onderzoeks voor. In deze video leg ik uit hoe je een design maakt. Je kunt beschrijvend onderzoek nog verder uitwerken in een conceptueel model. Zo'n model maakt het hele onderzoek meteen stukken helderder.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Meetinstrumenten (vragenlijsten en interviews)

Het is belangrijk dat je betrouwbare en valide gegevens verzamelt. Maar wat betekenen deze begrippen en hoe pas je dat toe in je onderzoek? Als je deze video gezien hebt, weet je wat het is en hoe je dat toepast. Er is nog een kenmerk van goede data belangrijk: het discrimenerd vermogen. Het meetinstrument moet onderscheid kunnen maken. In deze video leer je hoe je dat aanpakt.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Populatie, steekproef en respons

Aan de steekproef wordt vaak de eis gesteld dat hij representatief is. Dat klopt niet, want een representatieve steekproef is relatief makkelijk te realiseren. Veel moeilijker is het om te zorgen voor een representatieve respons. Ook gaat het erom dat de respons voldoende groot is en niet de steekproef. Hoe je er voor zorgt dat je aan deze eisen kunt voldoen, leer je in deze video.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Het analyseplan

En als je dan je data verzameld hebt, moet je ze analyseren. Hoe doe je dat en hoe pak je dat aan? Je moet daarvoor een plan maken. Het analyseplan maakt onderdeel uit van de onderzoeksopzet. Je maakt het dus voordat je de data gaat verzamelen. Het analyseplan kun je beschouwen als de laatste controle op je onderzoeksopzet. Deze video gaat daarover.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Theorieën toetsen met regressieanalyse

Regressieanalyse is een veelgebruikte analysemethode. In de statistiekvideo's leg ik uit hoe regressieanalyse werkt en in de SPSS-video's leer ik je hoe je deze analyses uitvoert n SPSS. Er gaat echter nog een stap aan vooraf. Je moet weten welke vorm van regressieanalyse je wilt gaan uitvoeren. En als jij de data hebt verzameld, kun je vaak honderden analyses uitvoeren. Welke je moet uitvoeren, wordt bepaald door je theorie.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Papers over onderzoek

Deze papers kun je ook los downloaden, of alle papers tegelijkertijd (klik hier voor meer informatie), maar ze zijn kunnen ook onderdeel uitmaken van het methodologie-pakket. In totaal zijn het 12 papers met uitgebreide informatie en handleidingen die superhandig zijn voor je onderzoek.

Het mooie van deze cursus onderzoeksvaardigheden is dat hij modulair is opgebouwd. Je hoeft dus niet bij de eerste video te beginen en dan verder kijken tot de laatste. Welnee. Je kunt de onderdelen eruit pikken die voor jou op dat moment van belang zijn. Dat noemt men cherry-picking.


De cursus methodologie is volledig gebaseerd op zelfstudie. Je leert iets en weet meteen hoe je dat toe moet passen in jouw onderzoek. Maar mocht je toch nog een vraag hebben, neem dan even contact op. We denken graag even met je mee. Dat vinden we zelfs leuk.

Als je onderzoek doet volgens onze methode

kan het niet mislukken!

Video's


€39,50

9 videolessen over methodologie


Papers


€19,50

12 papers met handleidingen en tips en tricks

Beide


€49,50

Het complete pakket aan methodologie


Meest gekozen

Inclusief S&S

€50,-

Inclusief alle 49 videolessen over statistiek en SPSS

Niet goed, geld terug!

Sommigen worden gek van het bekijken van de gratis video's op YouTube.

Met onze video's gaat het een stuk sneller. Probeer het eens een dag uit. Als je binnen 24 uur aangeeft dat dit niet is wat je zocht, krijg jij je geld terug.

Goed om te weten:

Cursus onderzoeksvaardigheden

Je krijgt meteen toegang tot alle video´s.

Geen wachttijd. Geen klasje. Geen reistijd. Je kunt direct aan de slag.
Cursus onderzoeksvaardigheden

Je krijgt drie maanden toegang.

Wil je een kortere of langere periode? Je kunt ook kiezen voor een maand-, een kwartaal-, een semester- of een jaarkaart.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Aan het eind van je periode wordt de toegang afgesloten (dus niet automatisch verlengd).

Cursus onderzoeksvaardigheden

Je krijgt geen onnodige emails als jij je inschrijft.

Als jij je inschrijft krijg je een bevestigingsmail en vlak voor het eind van je periode een heriiningsmail dat je toegang bijna afloopt.
Cursus onderzoeksvaardigheden

En mocht je echt ontevreden zijn, stuur dan binnen 24 uur een mail. Dan krijg je je geld terug.

Superhandig omdat het online staat

Cursus onderzoeksvaardigheden

Je bepaalt je eigen tempo en je eigen programma. Je bekijkt datgene wat je nodig hebt. Je bent niet gebonden aan wat de docent heeft voorbereid en je bent niet gebonden aan medestudenten die sneller of langzamer door de stof willen.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Je kunt de video's overal bekijken, dus thuis achter je bureau of op de bank, op school of universiteit, op je stageadres of werkplek. Waar je ook bent, zolang je maar een internetverbinding hebt.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Je krijgt toegang tot (een deel van) onze Online Academie voor Onderzoek en Statistiek zodat je snel de informatie kunt opzoeken of downloaden die je nodig hebt.

Cursus onderzoeksvaardigheden

Sommige informatie is beter in een video uit te leggen en ander materiaal heb je liever op papier. We geven je de mogelijkheid om van beide vormen gebruik te maken.

Cursus onderzoeksvaardigheden

En mocht iets je niet duidelijk zijn, neem dan contact op. Dan heb ik het kennelijk niet goed uitgelegd.

Foeke van der Zee maakte deze Cursus Onderzoeksvaardigheden

Onbekend maakt onbemind

Ik denk dat ik een hele mooie en toegankelijke Cursus Methodologie (onderzoeksvaardigheden) heb gemaakt, waarmee jij in staat bent goed onderzoek te doen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op. Ik help mensen graag.