Studenten helpen het vak te leren, vind ik eigenlijk het mooiste wat er is!

Foeke van der Zee

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

In 2014 had ik veel contacten met mensen van hogescholen. Ik hoopte mijn boeken op de verplichte literatuurlijst te krijgen. Bij een van die contacten zei een lector tegen mij: "Waarom ga je geen bijles geven? Dan kan ik de moeilijke gevallen naar jou doorsturen." Daar had ik helemaal geen zin in. Al die studenten over de vloer zou een veel te grote impact hebben op mijn gezinsleven.


Tegelijkertijd kreeg ik ook een aanbod om op marktplaats een advertentie te plaatsen met een eerste tegoed van € 50,-. Dat heb ik uitgeprobeerd: een advertentie gemaakt, geplaatst en ingesteld op 10 cent per klik. Dat leverde vrij vlot een eerste klant op. Snel heb ik het verlaagd naar 5 cent en zelfs 1 cent (maar toen werd de advertentie niet meer weergegeven en heb ik het bedrag weer verhoogd). Maar ze bleven komen.


Hé, misschien is het helemaal geen slecht idee om mensen die problemen hebben hulp te bieden!


Ik bleek het heel erg leuk te vinden. En het mooie was: veel studenten wilden niet langskomen, maar liever via Skype overleggen! Ik helemaal blij.


Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Een en ander is sterk geprofessionaliseerd. Ik heb een hele website gebouwd en in plaats van Skype gebruik ik nu GoToMeeting. GoToMeeting is vergelijkbaar met Skype, maar is technisch een slagje beter en de klant hoeft zelf geen abonnement te hebben. Op deze manier kan ik iedereen in Nederland helpen, ja zelfs wereldwijd (zolang het maar niet midden in de nacht is en je Nederlands verstaat want mijn Engels is niet zo goed meer).


Over veel vragen die ik kreeg over SPSS heb ik video's gemaakt. Ik kwam er overigens al vrij snel achter dat de meeste problemen niet in het werken met SPSS zit, maar voortkomen uit niet weten wat statistiek is, hoe het werkt en welke toetsen je mag/moet uitvoeren. Dus ging ik daar ook video's over maken. En vervolgens kwam ik erachter dat het begin van het probleem vaak niet bij statistiek ligt, maar bij een verkeerde vraagstelling van onderzoek. Dus ging ik nog meer video's maken en papers en handleidingen schrijven.


Inmiddels heb ik een fulltime job aan het geven van hulp bij onderzoek. Daar ben ik heel tevreden over, want het leven daarvoor was nou niet altijd een vetpot. Vlak voor de zomer heb ik het het drukst (iedereen wil afstuderen) en in het najaar is het wat rustiger. Gelukkig maar.


Vaak denk ik terug naar mijn afstudeertijd. Toen vroegen medestudenten mij ook al vaak om uitleg en mijn visie op hun onderzoek. Het zat er dus al in tijdens mijn studie. En in 1994 (10 jaar na mijn afstuderen) wilde ik een inloopcentrum beginnen voor bedrijven; je zou net zo makkelijk bij een (markt)onderzoeker moeten kunnen binnenwandelen als bij een boekhouder. Het inloopcentrum is er nooit gekomen: het is te duur om een kantoor te huren en dan maar afwachten of er iemand komt. En toen kwam internet. Wat ik nu doe is grotendeels hetzelfde als wat ik altijd al wilde doen. Mensen helpen met hun onderzoek! Daar wordt ik blij van, en gelukkig. Ik ben zo blij als ik iemand goed kan helpen. Daar geniet ik van.


Word lid en krijg Online Hulp 

Ik snap best wel dat je niet zo maar met iemand in zee gaat en video's aanschaffen doe je ook niet zonder te weten wat je krijgt. Om met mij en mijn hulp kennis te maken, kun je lid worden van Hulp bij Onderzoek. Je krijgt dan toegang tot de informatie op de ledensite, 26 weken lang een gratis tip voor het verrichten van goed onderzoek en je krijgt het paper Hoe formuleer je een goede vraagstelling helemaal gratis. Het enige dat je daar voor hoeft te doen is lid worden van Hulp bij Onderzoek. Je hoeft alleen maar je mailadres en je voor- en achternaam op te geven. 


Of je nu wel of niet gebruik maakt van mijn hulp, ik wens je sowieso heel, heel veel succes met jouw onderzoek!


Foeke van der Zee

- specialist in onderzoek en statistiek

- auteur van boeken over onderzoek