Scriptiebegeleiding
van Foeke van der Zee

Jouw steun en toeverlaat bij onderzoek

>35

jaar aan ervaring met onderzoek

± 200

individuele begeleidingstrajecten per jaar

99,9%

geslaagd (maar weet dat niet helemaal zeker)

Moet jij voor je afstudeerscriptie een onderzoek doen, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Heb je al een aantal keer een voorstel ingediend, maar wijzen je begeleiders het steeds maar weer af? Of ben je halverwege en loop je vast? Of heb je het onderzoek al uitgevoerd en loop je vast in het schrijven van het verslag? Dat is erg vervelend. De kans is groot dat je dan studievertraging oploopt. Dat kun je voorkomen. In welke fase je ook verkeert, bij mij ben je aan het goede adres voor scriptiebegeleiding, scriptiehulp, hulp bij je thesis, afstudeeronderzoek of hoe je het ook maar noemen wilt

Wat houdt mijn vorm van scriptiebegeleiding in?

Laat ik één ding meteen maar duidelijk maken: ik schrijf jouw scriptie niet, maar begeleid je. Ik vind dat jij je diploma waard moet zijn. Daarom neem ik je het werk niet uit handen (maar verlicht het wel). Je zult nog steeds het werk zelf moeten doen, maar met mijn begeleiding krijg je gericht feedback, treed ik op als sparringpartners aan wie jij al je vragen en twijfels voor kunt leggen, ben ik je steun en toeverlaat op wie je altijd terug kunt vallen en help ik je om jouw scriptie tot een succes te maken.

Ha Foeke,

Tijdens onze vakantie heb ik de uitslag van mijn masterthese ontvangen: ik ben geslaagd met een 8,5!

Hier ben ik heel blij mee en supertrots op!

Heel graag wil ik je bedanken voor het meedenken en de uitleg van SPSS tijdens het proces er naartoe: dat heeft echt enorm geholpen!

Ik zal iedereen die vastloopt met het uitvoeren van een onderzoek aanraden om jouw hulp in te roepen.

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Je kunt in elke fase van je thesis bij mij terecht. Sommigen nemen al ruim voordat ze aan de slag moeten gaan, contact met me op. Ze hebben dan alleen een vaag idee van het onderwerp waarover ze het willen hebben en vragen zich af hoe ze dat in een onderzoek moeten omzetten. Anderen komen pas langs als het onderzoeksvoorstel voor de zoveelste keer is afgekeurd.
In deze onderdelen ben ik erg goed:


 • Sparren over je onderzoeksvraag en je onderzoeksvoorstel
 • Hulp bij data-analyse met SPSS
 • Nakijken van je verslag


Mocht je hulp willen bij kwalitatief onderzoek (praktijkgericht onderzoek?) dan heb ik een aantal contacten die dan dit soort werk voor me uitvoeren.

Sommigen komen langs op het moment dat ze een analyseplan moeten opstellen. Anderen komen pas langs als ze de data al verzameld hebben en niet weten wat ze er nu mee moeten doen. Sommigen komen pas langs als het verslag is afgekeurd en ze niet meer zien zitten om er nog iets van te maken.


Kenmerkend voor scriptiebegeleiding is dat het persoonlijke hulp is en hulp op maat. Je bespreekt jouw problemen en krijgt advies hoe je het probleem het beste kunt aanpakken. Dat is erg wisselend. Soms gaat het om het aangeven welke analyses je het beste kunt uitvoeren, soms gaat het om het gezamenlijk uitvoeren van de analyses, soms gaat het het becommentariëren van hetgeen je hebt opgeschreven.

"Geweldige begeleiding toen ik vastliep. Echt een aanrader voor als je er niet uitkomt."

Ik help iedereen, waar ook ter wereld!

Het liefst help ik je via GoTo. Dat is een programma dat vergelijkbaar is met Skype, ZOOM en Teams. Het is oorspronkelijk ontwikkeld als een techniek voor vergaderen tussen managers op verschillende locaties (op de wereldbol). Ik kan je laten meekijken op mijn beeldscherm zodat ik je dingen uit kan leggen, maar ik kan ook - na toestemming van jou - meekijken op jouw beeldscherm zodat ik zie wat jij doet. Het is doorgaans van betere kwaliteit dan Skype en vergelijkbaar met ZOOM en Teams. Ik heb een abonnement op GoTo; jij hoeft dus geen licentie of zo af te nemen.


Waar ter wereld je ook bent, mijn hulp bij data analyse kan ik altijd geven. Degene die het verst van mij om hulp vroeg, zat in Australië. Een andere ver-weg-wonende persoon zat op de Nederlandse Antillen. Met GoTo is dat allemaal geen probleem.


Ik ben wel nieuwsgierig of GoTo net zo goed werkt als ik zelf op vakantie ben. Dan zou ik voortaan zelf lange vakantiereizen kunnen maken en toch nog wat verdienen door anderen te helpen. Dat vind ik wel een experimentje waard.

Wanneer kun je bij mij terecht?

Mijn motto is: als iemand een probleem heeft en je kunt helpen, help dan direct. (Ook bij een huisarts moet je dagelijks terecht kunnen en niet pas volgende week.) Het kan zijn dat je op een ongelegen moment belt. Er wordt dan een afspraak gemaakt waarop je terug kunt bellen. Komt het gelegen dan kunnen kleine problemen direct worden opgelost. Hebben we meer tijd nodig dan maken we een afspraak, zodat ik in alle rust met je mee kan denken. Als je niet op vrijdagmiddag belt, kun je vaak nog dezelfde week terecht.

"Foeke maakt zijn vergelijking met een huisarts echt waar. Ik belde 's morgens omdat ik niet meer wist waar ik moest beginnen met het analyseren van mijn data. 's middags konden we al alles doornemen en wist ik precies hoe ik het moest aanpakken. Daarnaast kreeg ik ook nog een keurig overzicht met welke toetsen te gebruiken. Echt heel erg fijn!"

Mag je wel om hulp bij je scriptie vragen?

Dit is een van de vragen die ik regelmatig voorgelegd krijg. Het antwoord daarop is: ja. Je mag immers ook een boek inkijken. Je mag ook video's op YouTube bekijken. Je mag ook je vader, moeder, neef, nicht, vriend, of een verre kennis om raad vragen. Daarom mag je ook mij benaderen. Docenten en (externe) scriptiebegeleiders consulteren mij ook. Dus waarom zou een student dat dan niet mogen doen?


Nogmaals wil ik benadrukken: je krijgt begeleiding. Ik doe het werk niet voor je. Het is jouw werk; het is jouw thesis; het is jouw scriptie. Jij moet kunnen uitleggen wat je hebt gedaan en waarom je het juist zo hebt gedaan. Jij moet het verdedigen. Jij moet er voor zorgen dat jouw werk voldoet aan de eisen die je opleiding eist.


Bovendien, je scriptie is je visitekaartje voor jouw toekomstige werkgever. Het laat zien wat je kunt en het helpt je om de baan te vinden in het vakgebied waar jij je voor interesseert. Daarom vind ik dat je veel zelf moet doen, want ook jouw toekomstige werkgever moet een goede indruk krijgen van wat jij kunt. Dat betekent niet dat je het wiel opnieuw moet uitvinden. Met een beetje hulp van mij kun je sneller door het proces heen, kun je sneller afstuderen en kun je eerder aan je droombaan beginnen.

Hoeveel gaat dat kosten?

Uurtje-factuurtje

Je kunt natuurlijk altijd per uur bij mij terecht. Voor studenten is dat slechts € 60,- per uur en help ik je met elk onderdeel van je thesis.


Waar ik veel voor ingeschakeld wordt, zijn de volgende vraagstukken:

 • Is de onderzoeksvraag en/of de onderzoeksopzet wel goed?
 • Het onderzoeksvoorstel is alweer afgekeurd! Wat is er mis mee?
 • Welke statistische analyses moeten worden uitgevoerd en hoe doe je dat in SPSS?
 • Het onderzoeksverslag is klaar. Wil jij nakijken of ik geen domme dingen heb opgeschreven?
 • Het onderzoeksverslag is afgekeurd. Wat moet er verbeterd worden?

En verder help ik met alles waar ik je maar mee kan helpen. Soms is dat gewoon mentale ondersteuning en een steuntje in de rug voordat je je naar je begeleider gaat.

10-uren kaart

Naar mijn ervaring heeft iemand ongeveer 10 uur begeleiding van mij nodig om zijn scriptie vanaf het begin tot het eind af te ronden. Soms is dat iets meer (maar als dat niet heel veel meer is, betaal je daarvoor niets extra) en als achteraf blijkt dat je veel minder uren nodig hebt gehad, reken ik het terug naar uurtje-factuurtje en krijg jij het verschil terug.


Promovendi hebben vaak meerdere 10-urenkaarten nodig. Maar deze personen begeleid ik vaak over een langere periode van soms wel enig jaren.


Als je een 10-uren kaart afneemt, heb je een streepje voor. Je wordt echt als een van de eersten geholpen met je vraag. Alle anderen die hulp nodige hebben, moeten dan maar even wachten. Je kunt ook op speciale tijden een consult krijgen, bijvoorbeeld 's avonds of op zaterdagochtend (maar laten we daar geen gewoonte van maken). En voor korte consulten breng ik geen extra kosten in rekening (tenzij je in korte tijd heel vaak contact met me opneemt).


Je krijgt van mij: 10 uur aan persoonlijke begeleiding, die je in kunt zetten voor welke activiteit je maar wilt. Het meest handig is voor:

 • sparren over je onderzoeksvraag;
 • sparren over je onderzoeksopzet;
 • je data analyseren;
 • nakijken van je onderzoeksverslag.


Met een 10-uren kaart krijg je 10% korting. Je betaalt dan niet 10 * 60 = € 600,- maar € 540,-.


NB Mocht die 10 uur toch niet voldoende zijn, dan kun je altijd extra uren inkopen. Je kunt dan kiezen voor een aanvulling met weer een 10-uren pakket of op basis van uurtje factuurtje.

" Foeke heeft mij perfect geholpen met mijn toch enigszins ingewikkelde materie.

Als ik het zelf allemaal uit had moeten dokteren dan was ik er waarschijnlijk nog mee bezig geweest ;-). Mocht je dus hulp bij statistiek nodig hebben,

ga naar Foeke. "

10-uren kaart + toegang tot alle video's en papers

Dit is het meest complete pakket:


 • 10 contacturen;
 • toegang tot alle video's over onderzoeksmethodologie;
 • toegang tot alle papers met uitgebreide handleidingen;
 • toegang tot alle video's over statistiek;
 • toegang tot alle video's over SPSS.

Voor dit alles betaal je geen (€ 600,- + € 95,- =) € 695,- maar slechts € 595,-.

" Foeke heeft mij enorm geholpen met het statistische onderdeel van mijn afstudeerscriptie.

Hij neemt de tijd voor je en zijn uitleg is helder en voor een leek goed te begrijpen.

Het geld dubbel en dwars waard geweest. "