Hulp voor promovendi

Jouw sparringspartner voor jouw dissertatie

Wat zou het toch mooi zijn als jij jezelf doctor zou kunnen kunnen noemen. Je bent dan een geleerde in een wetenschap. De weg daar naar toe is niet gemakkelijk. Er zitten heel wat gaten en hobbels in de weg en er liggen heel wat voetangels voor je klaar. Als promovendus kun je het behoorlijk moeilijk hebben. Natuurlijk kun je altijd bij je promotoren terecht (tenminste dat zou zo moeten zijn), maar soms wil je je eerst voorbereiden op een gesprek met je promotor omdat je goed beslagen ten ijs wilt komen. Is er niet een sparringpartner voor promovendi? Iemand om mee te overleggen over de opzet en de uitvoering? Iemand met wie je je ideeën en visies kunt bespreken? Iemand die je uitlegt hoe je het aan moet pakken en  wat een logische volgende stap is?


Hoewel het niet onze corebusiness is – Hulp bij Onderzoek is immers geen universiteit en ik ben geen hoogleraar-, begeleid ik wel promovendi. Tot nu toe zijn het steeds externe promovendi. Sommige komen langs als ze nog in de beginfase zitten en alleen nog maar een goed idee hebben, maar nog niet weten hoe ze dat moeten uitwerken tot een proefschrift. Ze hebben ook al gesprekken gevoerd met een hoogleraar die "er wel brood in ziet" en ze vragen met een gedegen voorstel te komen.


Anderen zijn al een stap verder. Het promotietraject ligt in grote lijnen klaar, maar de finesses moeten nog worden uitgewerkt. Zo kan het onderwerp inmiddels duidelijk zijn en is er ook al wat vooronderzoek geweest, maar hoe dat nu uitgewerkt moet worden tot een aantal gedegen wetenschapelijk onderzoeken die gepubliceerd kunnen worden, blijft nog vaag.


Vanaf dit moment kunnen we je goed helpen. Je moet nog niet helemaal een uitgestippeld plan hebben, maar je moet wel een idee hebben waar jouw promotie over gaat, en je moet ook al contact hebben gehad met een hoogleraar bij wie je zou kunnen promoveren.

Waarmee kan ik je helpen?

Het makkelijkst is om eerst te vertellen waarmee ik je niet kan helpen. Dat is:

  1. Ik help je niet met het formuleren van een theorie.
  2. Ik help je niet met het zoeken naar literatuur in bibliotheken en tijdschriften
  3. Ik help je niet met het vinden van een promotor of een copromotor. 
  4. Ik help je niet met het zoeken naar financiële bronnen voor  je onderzoek.


Nu is het ook wat makkelijker om te vertellen waarmee ik je wel kan helpen. Dat is:

  • Het uitwerken van jouw idee in een centraal thema en het afbakenen van het onderwerp in een aantal deelaspecten.
  • Het formuleren van een centrale vraagstelling  en deelvragen voor een onderzoek bij elk de deelaspecten.
  • Hoe je elk onderzoek wetenschappelijk opzet en uitvoert, waaronder:
    • Het onderzoeksdesign;
    • De steekproefgrootte;
    • Representativiteit;
    • Controleren of verbeteren van je meetinstrumenten;
    • De uit te voeren statistische analyses;
    • Het nalezen van je reultaten-paragraaf.
  • De voorbereiding op de gesprekken met jouw promotor.
  • Hoe je moet reageren op tegenargumenten.
  • En ik zal je stimuleren om door te blijven gaan, totdat jij je doe hebt bereikt.


Kortom, ik en mijn collega's (Hé, heb jij ook collega's? Ja, die heb ik ook en ik ken ook heel veel andere mensen die me op deelgebieden ondersteunen.) treden op als sparringpartners aan wie jij al je vragen en twijfels voor kunt leggen. We zijn jouw steun en toeverlaat op wie je altijd terug kunt vallen en helpen we je om jouw promotie tot een succes te maken. We helpen je om sneller door het proces te gaan, zodat je sneller jouw proefschrift kunt afronden en sneller naar een nieuwe fase in je leven kunt gaan.


En  is nog wel een  belangrijke voorwaarde: ik moet met mijn boerenverstand kunnen begrijpen waar het onderzoek over gaat. Nou ben ik gelukkig gezegend met een goed boerenverstand, maar als het te technisch wordt, haak ik af. Hoe technisch is dan te technisch? Tja, dat weet ik pas als je me jouw onderwerp uitlegt en welke kant het opgaat.

Hoeveel gaat dat kosten?

Het doen van onderzoek en het schrijven van een dissertatie kun je doen in ongeveer 4 jaar. Velen doen er wat langer over, maar hoe lang je er ook over doet, wij staan altijd voor je klaar op het moment dat het jou uitkomt. Het aantal uren wat iemand nodig heeft om te sparren wisselt sterk.


De promovendi die we begeleiden beginnen allemaal met een 10-urenkaart. De eerste uren worden besteed aan het sparren over je onderwerp en de lange termijn visie. En mocht jij of ik in het eerste gesprek erachter komen dat er tussen ons geen klik is, dan beëindigen we het gesprek en verscheur ik de rekening.


Zo'n 10-urenkaart kun je besteden aan alle aspecten waarover je wilt sparren. Dat kan heel concreet gaan over het onderzoek zelf, de voorgaang, het voorbereiden van het overleg met je promotor, een nagesprek met de nieuwe tips van je promotor, of wat je ook maar wilt. Zo'n 10-urenkaart kost  € 540,- (exclusief 21% BTW). Sommigen hebben genoeg aan een keer een 10-urenkaart, anderen hebben er een aantal nodig. Dat moeten we dus per keer beoordelen.


PS

Soms kun je het bedrag ook declareren bij de organisatie waar je werkt. Vaak is er een potje ‘scholingskosten voor medewerkers’ o.i.d. Je kunt altijd vragen. Mocht je het toch uit eigen beurs moeten betalen, dan kun je het bedrag opgeven als scholingskosten bij je inkomstenbelasting.

Bonus: 

Gratis toegang tot het Educatiecentrum

In de loop der jaren hebben we een flink aantal video’s gemaakt hoe je onderzoek en statistiek uit moet voeren. Als je bij ons een traject ingaat, geven we je toegang tot het Educatiecentrum. Met name de video's over methodologie zullen je in de beginfase helpen je dissertatie goed op te zetten.

Meer weten?

Ook voor mij is het goed om na te gaan of ik je kan helpen. Daarom stel ik een gesprek vooraf als voorwaarde.

Het moet van beide kanten klikken. 

Contact

Je kunt me bereiken:

Telefoonnummer: 050 - 542 2163

Mailadres: mail@hulp-bij-onderzoek.nl

Missie

Ik vind het belangrijk dat jij goed onderzoek kunt verrichten, want

met goed onderzoek krijg je betere informatie.

Met betere informatie kun je betere beslissingen maken.

Met betere beslissingen, kun je een betere (mooiere, schonere, vriendelijkere ...) wereld maken.

Ik help je graag.