Hulp bij het opzetten van onderzoek

Met een goed ontwerp

gaat je onderzoek van een leien dakje

Wat zeggen anderen over Foeke van der Zee

Worstel jij met het goed op papier krijgen van een onderzoeksvoorstel? Heb je wel een (vaag) idee waar het onderzoek over zou kunnen of moeten gaan, maar lukt het uitwerken in concrete onderzoeksactiviteiten niet?


Of krijg jij je onderzoeksvoorstel niet goedgekeurd door de docent. Zit je al in het proces van aanpassen, veranderen, doorkrassen, opnieuw schrijven, herschrijven, verplaatsen, herhalen. En als alles voor de zoveelste keer veranderd is, lijkt je dan de eerste optie toch weer de beste. Maar dat voorstel was niet goed, want …. En zo begin je van voren af aan met het (her)schrijven van een onderzoeksvoorstel.

Het is lastig als je voor de eerste keer een onderzoeksvoorstel moet schrijven. Je weet niet wat er op je af komt gedurende het onderzoek en hoe jij je daar op kunt voorbereiden.


Als je met mij gaat sparren over jouw onderzoeksopzet, wordt jouw onderzoek meteen goed op de rails gezet. Je krijgt eerder een "go" van je opleiding en je gaat sneller door het onderzoeksproces. Dat scheelt je heel veel tijd en stress.

Wat is mijn aanpak? Wat mag je verwachten?

Je kunt niet zomaar bij mij binnenvallen. Je moet minimaal een idee hebben waarover jouw onderzoek moet gaan en je moet nagedacht hebben over een (voorlopige) formulering van de centrale vraagstelling. Je moet ook al enige artikelen hebben gelezen en dit al op papier hebben uitgewerkt. Dat mag allemaal nog globaal zijn, want als je met mij gaat praten, is de kans groot dat de centrale vraagstelling (iets) wordt aangepast en je een andere insteek krijgt voor je literatuurstudie.


Deze informatie stuur je naar me op, zodat ik me kan voorbereiden. Daarna gaan we het elkaar in gesprek en sparren we over jouw onderzoek.


In het gesprek komen de volgende onderwerpen aan bod:

1) Hoe is de centrale vraagstelling geformuleerd? Is dat goed of moet die verbeterd worden?

2) Hoe zijn de deelvragen geformuleerd? Zijn die goed of moeten die verbeterd worden?

3) Hoe werk je die deelvragen uit in een concreet onderzoek? Hoe kun je het aanpakken? Wil je een kwalitatief of een kwantitatief onderzoek?  Wat past het beste bij jou en bij het onderwerp?

4) Welke personen ga je benaderen en hoe?

5) Hoe en op welke manier kun je het beste de gegevens gaan verzamelen? Ga je gebruik maken van een enquête of ga je interviewen? Een combinatie misschien?

6) Welke mogelijkheden heb je om de gegevens te analyseren

7) Hoe zou het uiteindelijke rapport er uit moeten komen te zien?


Voor alle duidelijkheid: wij schrijven het onderzoeksvoorstel niet. Je krijgt begeleiding zodat je sneller door het proces kunt omdat je snel en persoonlijke feedback krijgt.


Voordat je het onderzoeksvoorstel opstuurt, kun je het eerst naar mij sturen zodat ik na kan gaan of er geen fouten of onduidelijkheden in zitten.


Het kan zijn dat jouw docent jouw onderzoeksvoorstel toch nog afwijst, want hij of de opleiding heeft vaak eigen ideeën of eisen waar een goed voorstel aan moet voldoen. Je kunt dan de feedback van je docent met ons bespreken.


Als het onderzoeksvoorstel goed is, weet je wat je moet doen, zodat je in sneltreinvaart je onderzoek kunt uitvoeren en afronden met een verslag.

Hoeveel kost dat?

Tijd


Naar mijn ervaring ben ik ongeveer 0,5 à 1,5 uur bezig met voorbereidend werk en duurt het eerste gesprek ongeveer 1 à 1,5 uur. Daarna komt er eventueel nog een uur bij voor nakijken van het nieuwe voorstel. In totaal dus ongeveer 2 tot 5 uur. Maar het is aan jou om te bepalen, hoeveel tijd ik werkelijk mag besteden aan het verbeteren van jouw onderzoeksvoorstel.

Geld


Studenten betalen slechts € 60,- per uur. Er wordt per kwartier gerekend. Je moet dus rekenen op minimaal € 120,- en maximaal € 300,-.


Als je 10 uren of meer maakt, krijg je 10% korting en als je na het eerste gesprek toch nog kiest voor een scriptiebegeleidingspakket, verrekenen we gemaakte uren.

Meer weten of een afspraak maken?

Je kunt me (tijdens kantoortijden) bellen voor meer informatie of om een afspraak te maken: 050 - 542 2163.


Mocht je op een ongelegen moment bellen (bijvoorbeeld omdat ik in consult zit) , dan geef ik dat wel aan.

Missie

Ik vind het belangrijk dat jij goed onderzoek kunt verrichten, want

met goed onderzoek krijg je betere informatie.

Met betere informatie kun je betere beslissingen maken.

Met betere beslissingen, kun je een betere (mooiere, schonere, vriendelijkere ...) wereld maken.

Ik help je graag.