Sinterklaas is de schutspatroon van de liefde

Sinterklaas is de schutspatroon van de liefde

Sinterklaas is de schutspatroon van de liefde.


Komende zaterdag komt Sinterklaas weer in Nederland aan. Dat gaat tegenwoordig gepaard met nogal wat heisa. Dat heeft vooral betrekking op de kleur van Zwarte Piet. Dat is jammer, want het leidt de aandacht af van waar Sinterklaas voor staat.

Sinterklaas is de schutspatroon van de liefde. Liefde is de verbintenis tussen personen (maar ik denk dat ook dieren wel liefde zullen voelen). Als een man en een vrouw elkaar liefhebben en gaan samenwonen, zullen ze ook seks met elkaar hebben. Van seks komen kinderen. Een kinderrijk gezin is een symbool van een liefdevol gezin. Daarom is Sinterklaas de schutspatroon van de liefde, seks en het hebben van kinderen. Wist je dat al?

Dat feest van de liefde kun je op verschillende manieren vieren. In Nederland gebeurt dit uitbundig met een intocht van een Sinterklaas-figuur, het zingen van liedjes, het eten van zoetigheid en het uitpakken van een zak met cadeautjes. Hier is het sinterklaasfeest vooral een kinderfeest. Het is het feest waarin alle kinderen een cadeautje krijgen. Dat gebeurt heimelijk. De ontvanger hoeft niet te weten van wie het cadeau komt. Het is meer een uiting van “er is iemand die aan je denkt en om je geeft”.

In Amerika wordt het sinterklaasfeest ook gevierd. Het is daar traditie dat de cadeautjes voor de kinderen in een sok worden gestopt. Ook Santa Claus is een persoon die de cadeautjes heimelijk brengt. Hij doet dat door op een arrenslee door de lucht de te vliegen. De arrenslee wordt getrokken door een rendier met een rood knipperlicht op zijn neus die de weg naar de kinderen wijst. Hoe gek kun je het bedenken. Dat het feest daar met Kerst wordt gevierd, is een aanpassing die op zich niet zo verwonderlijk is. Ook daar gaat het om het gevoel van liefdevol samenzijn.

In de hele christelijke wereld is Sinterklaas een van de allerbelangrijkste heiligen. Vele kerken en steden zijn naar hem vernoemd. De specifieke dag waarop hij wordt vereerd is 5 december volgens de Juliaanse kalender en 19 december volgens de Gregoriaanse kalender.

Sinterklaas is ook de schutspatroon voor de zeelieden en reizigers. Dat had je misschien niet verwacht. Maar als je op zee of op reis bent, zul jij je altijd herinneren dat er thuis iemand is die op je wacht. Iemand die je met liefde zal ontvangen. Iemand naar wie je verlangt en naar wie je graag terug zult keren.

De oorsprong van Sinterklaas en het sinterklaasfeest is bisschop Nikola te Mira, in Turkije. Hij leefde eind derde en begin vierde eeuw. In die tijd ontstond het Christendom. De manier waarop de christenen moesten leven en hoe ze hun godsdienst moesten beoefenen, stond nog lang niet vast. Om tot een eenheid te komen, zijn er verschillende synodes gehouden. Op de eerste synode was ook bisschop Nikola aanwezig. Hij heeft ervoor gezorgd dat het christendom vooral een religie werd van liefde; liefde tussen God en de mensen en tussen de mensen onderling. Het is dan ook geen wonder dat hij de schutspatroon van de liefde is geworden.

Nikola schijnt superrijk te zijn geweest. Dat was destijds ook wel nodig om een religie te bekostigen. Met zijn geld deed hij goede daden. Dat deed hij heimelijk want hij hoefde geen vergoeding. Daarbij zal hij ongetwijfeld hulp hebben gekregen. Mensen die hem een bepaalde situatie influisteren. Mensen die aangeven dat er eigenlijk iets aan die situatie gedaan moet worden. Dat zijn dus mensen die ook op de  achtergrond blijven.

Hoe zo’n helper eruit ziet, is niet belangrijk. Het maakt niet uit welke huidskleur zo’n persoon heeft, of het een man of een vrouw is, of hij oud of jong is, slim of dom, perfect van lichaam en geest of gehandicapt. Maar als de helper een bediende van bisschop Nikola zou zijn geweest, dan zou hij ervoor gezorgd hebben dat Zwarte Piet netjes gekleed rondloopt. Hij of zij zou netjes zijn gewassen en mooie kleren dragen. Dat hij er vies bij zou lopen met roet op het gezicht omdat hij door een gat in het dak moet kijken, zou hij niet tolereren. Dat zijn verhaaltjes voor de kinderen.

Volgens mij kan iedereen Zwarte Piet zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Onze blogpost zijn in drie categorieën in te delen:

Onderzoek en samenleving


Beleidsmakers zouden van de onderzoeksresultaten gebruik moeten maken. Maar doen ze dat ook? 

Onderzoek en wetenschap


In deze rubriek staan alle blogposts over de relatie tussen wetenschap en onderzoek. Ze zijn nogal wetenschapsfilosofisch van aard.

Huis, tuin en keuken-onderzoek

Onderzoek kom je  overal tegen.

In deze rubriek staan de grappige voorvallen uit het alledaagse leven.