Na onze vakantie was de afvoer van de wastafel toch echt verstopt. Voor de vakantie werd het water ook al slecht afgevoerd, maar nu liep de wasbak wel zo langzaam leeg dat het noodzakelijk werd om de sifon uit elkaar te halen. Dus ik aan de slag.
Nadat ik de sifon had los geschroefd en schoongemaakt, stroomde het water nog steeds niet goed door. Daarom heb ik de hele sifon maar gedemonteerd. In de afvoerbuis zag ik nog een dikke klodder. Getverderrie. Dat moest er ook maar uit. Met een schroevendraaier kon ik er niet goed bij. Daarom ook maar dit stukje buis gemonteerd. Alles goed schoonmaken en weer monteren, dacht ik, maar nee. Toen alles weer in elkaar stak lekte de afvoerbuis aan alle kanten. Ik was meteen uit mijn hum. Het ingeschatte kwartiertje werk kostte me nu al dik anderhalf uur.
Mijn vrouw kwam erbij staan. "Die verstopping komt van die lange haren van jou," zei ik een beetje gepikeerd. "Zulke lange haren gaan in de buis zitten en dan plakt de rest eraan vast."
"Nee hoor" repliceerde zij, "de verstopping is gekomen door jouw baardharen. Dat zijn van zulke kleine haartjes die niet doorspoelen. Ze blijven onderin de sifon zitten en vervolgens loopt het vast. Voortaan moet je maar je scheerschuim en de baardharen opvangen in een bakje en die door de wc spoelen."
Ze had een punt. Er zijn nu twee theorieën die elkaar tegenspreken. Welke van de twee zou de juiste zijn? Dat zou je experimenteel moeten kunnen vastleggen. Ons badmeubel bestaat uit twee wastafels - wat een luxe. De ene wasbak zou je alleen voor scheren en het afvoeren van het scheerschuim met het baardhaar mogen gebruiken (de experimentele conditie) en de andere alleen voor het dagelijks gebruik (treatment as usual). Na enige tijd zou je moeten kunnen constateren welke het meest verstopt is.
Dit experiment stelde ik maar even uit. De sifon die ik geopend had, was ook flink verkalkt geweest. Twee jaar geleden had ik die ook al eens opengemaakt. Daar is toen een rubberen sluitring bij overgebleven. Ik ben wel redelijk handig, maar ook weer niet heel erg. Als ik die andere afvoer nou ook nog zou moeten slopen, wist ik niet of het ooit weer goed zou komen.
Maar wat zegt de literatuur over de oorzaken van een verstopte afvoer? Ik vroeg het aan Google. Daar kwam niet zo veel uit. Over de oorzaken werd niets vermeld. Over de oplossingen des te meer. Je moest het zus-of-zo doen waarvoor je deze producten nodig had. Ik kreeg ook een waarschuwing: draai de schroeven en sluitringen niet te hard aan, want dan is er kans op blijvende beschadiging.
Hmmm ....
Ik ben deze week al elke dag bezig de afvoer de te demonteren en opnieuw aan te sluiten. Het lekt nog steeds Misschien dat ik er toch maar een monteur bij ga halen.
Onderzoek doe je om problemen op te lossen, maar een onderzoeker lost zelf de problemen niet op. Wil je meer weten over hoe je goed onderzoek uitvoert? Volg dan een van onze cursussen.