Welke toets moet je gebruiken?

Paper Statistische Toets Kiezen

Hoe bepaal je welke toets je moet gebruiken?

Heel veel studenten vinden het moeilijk om te bepalen welke statistische toets er gebruikt moet worden. Nou is dat ook niet makkelijk. Dat is afhankelijk van een aantal aspecten.


Je moet kunnen aangeven om wat voor type variabele het gaat. En dan niet hoe hij er in theorie uit ziet, maar hoe de data in het bestand staan. Zo zou je op voorhand kunnen beweren dat leeftijd een variabele op ratio niveau is, maar als er slechts 5 antwoordmogelijkheden zijn, kun je het beter beschouwen als een variabele op ordinaal niveau. En dat maakt nogal wat uit voor de toets die je moet gebruiken.


Je moet ook weten wat de afhankelijke en onafhankelijke variabele is, of dat het gaat om het vergelijken van  kenmerken of dat je juist groepen met elkaar wilt vergelijken.


Misschien wil je niet een verschil vaststellen, maar een samenhang bepalen. Dan heb je heel andere toetsen nodig.


Lastig, lastig, lastig. Zeker als je voor het eerst een (min of meer wetenschappelijk) onderzoek moet uitvoeren.


In dit paper staat een handleiding hoe je het aan moet pakken. En kom je er dan nog steeds niet uit, neem dan even contact op. We helpen je graag.

Paper Statistische Toets Kiezen


Je betaalt slechts € 5,45 voor deze prima handleiding. Het zal je heel veel tijd besparen in je speurtocht naar de juiste analyse!

Dit paper maakt onderdeel uit van de Cursus Methodologie

Of download al onze papers en doe perfect onderzoek

Het is altijd fijn om te beschikken over

goede en betrouwbare informatie!