Mijn oren ruiken naar patat

Mijn oren ruiken naar patat

´t Is alweer een paar jaar geleden dat mijn oren dicht slibden. Plotseling kon ik nauwelijks nog horen en had ik vreselijke pijn in mijn oren.

Het was weekend en we waren uitgenodigd op een feestje. Nou een echt feestje was dat niet voor mij. Ik hoorde alles als op grote afstand en kon helemaal niet meepraten. Degene die naast me zat, zei dat ik heel zachtjes praatte. Ja echt heeeheeeheel zacht. Nog zachter dan fluisteren. Ikzelf dacht dat ik zat te schreeuwen, maar dat was dus niet het geval.

Die maandag erop maar eens met de huisarts gebeld. Dat is tegenwoordig ook een hobbel. Je kunt alleen bellen op beperkte tijden om een afspraak te maken. De rest van de tijd krijg je een bandje te horen dat de huisarts en zijn (of haar) assistenten bezig zijn met de administratie. “Dat moet dan de administratie t.b.v. de verzekeringsmaatschappijen zijn,” denk ik er dan bij. Misschien moet ik dat maar eens uitzoeken en daarover eens een blogje schrijven.

Hoe dan ook, ik belde op tijd en kreeg te horen dat ik niet meteen geholpen kon worden. Pas volgende week of heel misschien aan het eind van de week zou er tijd voor mijn oren zijn. Nou moe! En of ik al smeermiddelen had gebruikt om mijn oren schoon te maken? Zo nee, dan moest ik dat eerst maar eens doen. Bovendien was dat noodzakelijk, want anders konden ze me niet helpen.

Dan eerst maar naar de drogist. Er was een ruime keus aan producten tegen gestold oorsmeer. De meeste meer dan € 10,-, een aantal dure en een enkele goedkope. De goedkoopste nam ik niet, want het gaat toch om je gezondheid en de duurdere vond ik mezelf niet waard. Mocht het niet meteen helpen, dan moest de procedure herhaald worden: een week smeermiddelen toepassen en daarna naar de huisarts om de oren schoon te spuiten.

Ik ben in totaal drie keer bij de huisarts geweest.

Grappig verhaal natuurlijk, dus ik vertel dat hier en daar. Ook aan mijn broer. Die vertelt dat hij een paar jaar geleden ook last van had dichtgeslibde oren. En het ging maar niet over bij hem. Hij heeft waarschijnlijk nog wat vaker de huisarts bezocht. Tijdens een vakantie kreeg hij weer last. Dus op zijn vakantieadres een arts opgezocht. Dat bleek een specialist te zijn in oorsmeer. Hij deed al jaren onderzoek en bezocht wereldwijd allerlei congressen. Mijn broer blij. De specialist vertelde dat de oren regelmatig schoon moeten worden gemaakt. Dat hoeft niet door een arts te gebeuren of met een middeltje van de drogist, dat kan gewoon met … zonnebloemolie.

Wie had dat nou gedacht? Ik niet tenminste.

Een vriendin van ons werkt in de ouderenzorg, of heet dat bejaardenzorg? In ieder geval met mensen die wat ouder zijn dan ik, denk ik. Zij zegt dat het al jaren gebruikelijk is om bij de ouderen met enige regelmaat de oren schoon te maken met zonnebloemolie. Een beetje olie op een wattenstaafje doen en daarmee voorzichtig draaien in de oren. Niet te ver natuurlijk, want dan druk je de oorsmeer weer aan en hebben die oudjes meer last.

Dit vind ik nou echt prachtig staaltje evidence based practice, oftewel een behandeling toepassen die helemaal gebaseerd is op praktijkervaring. Ik denk niet dat dit ooit wetenschappelijk is onderzocht met behulp van een experimentele en een controlegroep. Misschien moeten we dat maar eens opzetten. Ik zou zelfs drie groepen maken: één controlegroep die helemaal geen oorsmeer krijgt (mag dat wel? Het is ethisch niet verantwoord. Wie wil zich opofferen?), een experimentele groep die de dure smeersels krijgt en een experimentele groep die de oren schoonmaakt met zonnebloemolie. Eens kijken welke het beste werkt.

Sindsdien staat er een klein potje met zonnebloemolie in het kastje van ons badmeubel. Met enige regelmatig gebruik ik een beetje zonnebloemolie om mijn oren schoon te maken. Eerst wekelijks, maar dat is nu maandelijks, want ik kreeg ook het gevoel dat mijn oren wat uitdroogden. Een bepaalde minimale hoeveelheid oorsmeer zal wel nodig zijn. De huisarts heb ik niet meer met deze klacht hoeven benaderen. Dat scheelt hem weer in de administratiekosten.

Laatst zag ik reclame voor oorsmeer. Dat was gemaakt op basis van natuurlijke producten. Heel veel zonnebloemolie en nog wat andere stofjes erbij. Tja.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Onze blogpost zijn in drie categorieën in te delen:

Onderzoek en samenleving


Beleidsmakers zouden van de onderzoeksresultaten gebruik moeten maken. Maar doen ze dat ook? 

Onderzoek en wetenschap


In deze rubriek staan alle blogposts over de relatie tussen wetenschap en onderzoek. Ze zijn nogal wetenschapsfilosofisch van aard.

Huis, tuin en keuken-onderzoek

Onderzoek kom je  overal tegen.

In deze rubriek staan de grappige voorvallen uit het alledaagse leven.