Een merel met één poot

Een merel met één poot

In onze tuin leeft een merel met één poot. Hij – ik denk dat het een mannetje is – was er al in april, of was het mei? Doet er ook niet toe. Het is nu september en hij is er nog steeds. Ik was wel blij om hem weer te zien, want ja, hij zal het best wel moeilijk hebben.

 In april zat hij al bij ons in het gras. Hij vloog niet weg als we dichterbij kwamen. We konden hem tot op een meter benaderen. Nog dichterbij komend begon hij wat te schuifelen, maar wegvliegen deed hij niet. We waren bang dat hij door een kat zou worden gezien. Dat zou dan een makkelijke prooi zijn! Ik was dus wel blij dat hij in ieder geval september gehaald heeft.

 Ik denk dat het toen net gebeurd was dat hij zijn poot verloor. Was hij gegrepen door een kat? Was hij tegen een auto gevlogen en werd toen zijn poot afgerukt? We weten het niet. We kunnen het hem ook niet vragen. Observeren is het enige wat we kunnen doen. En een beetje helpen natuurlijk. Ik strooide wat brood op een voederplankje. Als hij nog wel wat kon vliegen, dan kon hij daar nog wat eten vinden.

 Merels worden niet zo oud. Google geeft aan dat ze twee tot drie jaar oud worden. Een enkele vogel wat langer. Sommige merels zijn trekvogels, andere blijven het hele jaar rond in dezelfde omgeving. Ik heb geen idee waartoe onze merel behoort.

 Er zijn nog wel meer merels in onze tuin. In het voorjaar zie ik kleine groepjes.

 Stel nu eens dat ik nog veel meer merels in mijn tuin zou gaan observeren, wat zou ik dan te weten komen over deze soort? Stel dat ik er tien zou weten te spotten. Dan zou dat de volgende karakteristieken opleveren:

  1. Zwarte veren 50%, iets bruinigs 50%
  2. Gele snavel 30%; iets donkerder 70%
  3. Vliegt: 100%
  4. Tweepotig: 90%; eenpotig 10%

 90% van de merels wereldwijd hebben dus twee poten. Niet gek toch? Of maak ik een denkfout? Jazeker. De geselecteerde merels die ik observeerde zijn niet representatief voor de hele soort. Dat kan iedereen op zijn klompen aanvoelen. Maar hoe moet het dan wel?

Als je wilt leren hoe je een goede steekproef trekt, dan raad ik je aan om bij Hulp bij Onderzoek de online cursus methodologie te volgen. Dan weet je voortaan hoe je het wel aan moet pakken en jij je niet laat verleiden tot vooroordelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Onze blogpost zijn in drie categorieën in te delen:

Onderzoek en samenleving


Beleidsmakers zouden van de onderzoeksresultaten gebruik moeten maken. Maar doen ze dat ook? 

Onderzoek en wetenschap


In deze rubriek staan alle blogposts over de relatie tussen wetenschap en onderzoek. Ze zijn nogal wetenschapsfilosofisch van aard.

Huis, tuin en keuken-onderzoek

Onderzoek kom je  overal tegen.

In deze rubriek staan de grappige voorvallen uit het alledaagse leven.