Kwalitatief onderzoek
Kwalitatief onderzoek is onderzoek met een beperkt aantal onderzoekseenheden. Sommigen stellen dat kwalitatief onderzoek een totaal andere vorm van onderzoek is dan kwantitatief onderzoek. Als je het op de keper beschouwt, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. Sommigen vinden kwalitatief onderzoek stukken beter dan kwantitatief onderzoek. Dat berust op vooroordelen.
Ieder onderzoek kan getypeerd worden naar het aantal onderzoekseenheden. In het minimale geval is het aantal onderzoekseenheden één. In dat geval spreken we van een casestudie. Zijn de aantallen onderzoekseenheden beperkt (minder dan 30 per categorie) dan spreken we van kwalitatief onderzoek. Nemen meer onderzoekseenheden aan het onderzoek deel dan spreken we van kwantitatief onderzoek. Als je het aantal van 30 onderzoekseenheden niet strikt hanteert, is het onderscheid tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek glijdend.
De meest basale fout die je kan maken is dat je denkt met een kwantitatief onderzoek te maken te hebben als er een getal is vastgesteld. Voor eens en voor altijd: een getal is een kwantitatief gegeven (methodologisch gezien zelfs een kwalitatief gegeven) en is op geen enkele manier indicatief voor kwantitatief onderzoek.
© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek
Aan Kwalitatief Onderzoek gerelateerde trefwoorden:
- casestudie
- kwantitatief onderzoek
- kwalitatief of kwantitatief gegeven