Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Scriptie hulp

Beschrijvend onderzoek is onderzoek waarbij de onderzoeker een situatie beschrijft, aangeeft welke aspecten belangrijk zijn en de onderlinge relaties duidt.


Beschrijvend onderzoek kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld: vinden de inwoners van de gemeente dat er een nieuw zwembad moet worden gebouwd? Het kan ook ingewikkeld zijn waarbij allerlei onderlinge relaties en verschillen moeten worden beschreven. Bijvoorbeeld: vinden de inwoners van een gemeente dat er een nieuw zwembad moet worden gebouwd en hangt de mening van het zwembad samen met leeftijd, geslacht, afstand tot het zwembad ........ In dat geval kun je het beste gebruik maken van een conceptueel model waarin je van te voren al aangeeft welke aspecten van belang zijn om te onderzoeken.


Beschrijvend onderzoek komt heel vaak voor. Voorbeelden te over: hoe ziet het onderwijs systeem in Duitsland eruit? Welke bedrijven spelen een rol op de energiemarkt? Hoe ziet het ziekteverloop eruit? Deze vraagstelling maakt meteen duidelijk dat deze vorm van onderzoek bruikbaar is voor zowel kwalitatief als voor kwantitatief onderzoek. Ook casestudies lenen zich goed voor beschrijvend onderzoek Hoewel het onderzoeksdesign van beschrijvend onderzoek wel eenvoudig is te geven, zal menig onderzoeker behoefte hebben om heel veel variabelen in het onderzoek op te nemen. Als dat het geval is, is het handig om een conceptueel model op te stellen. Met zo'n model kun je ook de onderlinge relaties tussen de variabelen aanduiden die je wilt gaan onderzoeken.


Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/
Aan Beschrijvend onderzoek gerelateerde trefwoorden:

- Exploratief onderzoek

- Vergelijkend onderzoek

- Evaluatieonderzoek

- Verklarend onderzoek

- Longitudinaal onderzoek


De onderzoekskubus


Met onze online cursussen wordt onderzoek een makkie

Overzicht van ons aanbod >>>
Alles wat je moet weten voor je onderzoek vind je hier

In 2 tot 3 uur loodsen we je door de data-analyse met SPSS.