Betekenisvaliditeit (= inhouds- + constructvaliditeit)
Betekenisvaliditeit is de mate waarin een begrip meet wat er onder dat begrip moet worden verstaan / wat de betekenis van dat begrip is. Swanborn omschrijft het begrip betekenisvaliditeit heel fraai met betekenisexclusiviteit. Daarmee wordt aangegeven dat de score die het meetinstrument oplevert maar op één manier opgevat mag worden en dat er geen andere uitleg of interpretatie mogelijk is.
Betekenisvaliditeit bestaat uit twee aspecten: inhoudsvaliditeit en constructvaliditeit. Inhoudsvaliditeit is het best te omschrijven als Meet dit instrument precies wat er gemeten moet worden? en constructvaliditeit als Is het te meten begrip voldoende uitgewerkt in de verschillende aspecten die met dat begrip samenhangen? Als je bij voorbeeld een rekentoets hebt gemaakt, kun je je afvragen of je wel rekenvaardigheden meet en geen leesvaardigheden (= inhoudsvaliditeit) en je kunt je ook afvragen of alle vormen van rekenvaardigheden er wel in voorkomen (= constructvaliditeit). Hoewel het een zware eis is, komt - in tegenstelling tot wat je zou verwachten - onderzoek naar betekenisvaliditeit niet vaak voor. Vaak beperkt het zich tot indruksvaliditeit. Indruksvaliditeit kun je het best omschrijven als Ik denk dat het wel goed zit.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
Aan Betekenisvaliditeit gerelateerde trefwoorden:
- validiteit (algemeen)
Of een van de specifieke vormen van validiteit:
Bekijk ook onze video over meten en meetinstrumenten uit de Cursus Methodologie. Daarin krijg je in detail en op een heldere manier uitgelegd wat validiteit is hoe je er voor zorgt dat je in je onderzoek valide informatie krijgt.
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>
Cursus Statistiek
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>
Cursus SPSS
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>