Onderzoek doen is niet  moeilijk

(als je weet hoe het moet)

Met de informatie in ons kenniscentrum gaat onderzoek stukken sneller en leer je makkelijker hoe je goed onderzoek doet.

Multilevel analyse

Bij multilevel analyse worden gegevens van een verschillende niveaus in één databestand gezet zodat de gegevens tegelijkertijd in een analyse kunnen worden opgenomen.

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek van Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek >>>


Het probleem dat je met multilevel analyse oplost

Stel dat je gegevens verzamelt uit het onderwijs. Sommige gegevens zijn van de leerlingen, andere van de docenten en weer andere voor de hele school. Deze gegevens staan gewoonlijk ook in drie verschillende bestanden: een bestand met leerling-gegevens, een bestand met klas-gegevens en een bestand met school-gegevens.

Er kunnen nu wel analyses uitgevoerd worden op leerling-niveau, op klas-niveau of op school-niveau, maar omdat de data in verschillende bestanden staan is het niet mogelijk om de gegevens van de verschillende niveaus in één gezamenlijke analyse te stoppen.


Waarom is het belangrijk dat je multilevel analyse uitvoert?

De gegevens op een hoger niveau kunnen van invloed zijn op een lager niveau of andersom. Een docent kan een klas hebben met moeilijke leerlingen, of de school kan in een achterstandswijk staan. De prestaties van de docenten met dezelfde kwaliteiten zijn dus ongelijk. Maar daarmee ben je er nog niet, De docenten hebben niet allemaal dezelfde kenmerken en kwaliteiten. Een oudere docent zal misschien op basis van ervaringen betere resultaten halen, maar jongeren zijn misschien meer gedreven.

Om daarvoor te corrigeren zou de onderzoeker gebruik willen maken van gegevens van de docenten op het niveau van de klas of op het niveau van de leerling. Om dat te kunnen doen, moeten de gegevens van de school, de docenten en  de leerlingen in één bestand komen te staan. Alleen dan kun je multilevel analyses kunt uitvoeren.


Hoe voer je een multilevel analyse uit

Je moet de gegevens op een hoger niveau achter (of voor) de data op een lager niveau kopiëren. De gegevens van 1 docent komen dan achter bijvoorbeeld 30 leerlingen te staan. Van een andere docent zijn dat dan bijvoorbeeld 20. Bij de gewone analyses heb je nu al 50 docenten. In feite zijn het er nog maar 2. Daarom moet je aangeven dat er meerdere niveaus zijn.

Het rekenwerk van multilevel analyse is pittig. Dat ga ik hier niet uitleggen. Ik vertrouw er op dat de computerprogramma's dit correct doen. 

Het is wel belangrijk dat je weet hoe je het programma bestuurt. Dat is voor ieder programma ook weer anders. Dus ja, ik kan je daarover ook niks leren.


Foeke van der Zee met Boek over onderzoek

© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek    Aan Multilevel Analyse gerelateerde trefwoorden:

- onderzoekseenheid  Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.

Online Cursus Methodologie
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>


Online Cursus Statistiek
Cursus Statistiek 
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>


Online Cursus SPSS
Cursus SPSS 
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen.  We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>


Het is altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie 

Met een dagkaart los je al jouw prangende problemen op >>>Meer informatie over Onderzoek


Reactie plaatsen

Ontvang tips over onderzoek en krijg dit paper gratis.

Met de informatie in ons kenniscentrum gaat onderzoek stukken sneller en makkelijker. Bovendien haal je hogere cijfers.


Maak kennis met ons. Schrijf je in en ontvang dit paper gratis.

50%
Waar kan ik het naar toe sturen?
Dit moet je weten om de juiste toets te kiezen

Krijg toegang tot alle video's

Onderzoek doen is niet moeilijk

  
arrow_drop_up arrow_drop_down