Exploratief onderzoek
Exploratief onderzoek is onderzoek waarbij de onderzoeker op systematische wijze gegevens verzamelt en analyseert in de hoop nieuwe relaties te ontdekken of nieuwe feiten aan de weet te komen.
Een voorbeeld van dergelijk onderzoek is de ontdekking van een nieuwe ziekte. Toen men in de tachtiger jaren voor het eerst iemand aantrof die aids had, stonden de medici voor een raadsel. Na enige tijd werd het duidelijk dat er verwantschap was met hepatitis. Nog weer later kwam men erachter hoe het virus zich verspreidde. Inmiddels weet men al veel meer. Maar toen men nog van niets wist deed men exploratief onderzoek en was men op zoek naar aanknopingspunten.
Hetzelfde zal een bedrijf doen als het een nieuwe markt wil betreden. Men moet eerst zicht krijgen op alles wat er zich afspeelt. Men verzamelt veel materiaal waarvan men denkt dat dat belangrijk zou kunnen zijn. Pas later maakt men een selectie in wat belangrijk is. Ook hier voert men exploratief onderzoek uit.
NB Voor alle duidelijkheid, iets is exploratief onderzoek vanuit het gezichtspunt van de opdrachtgever en/of de onderzoeker. Iets kan al algemeen bekend zijn, maar als de opdrachtgever en onderzoeker dat niet weten, wordt er een exploratief onderzoek uitgevoerd.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter en coach bij Hulp bij Onderzoek
Aan Exploratief onderzoek gerelateerde trefwoorden:
- beschrijvend onderzoek
- vergelijkend onderzoek
- evaluatieonderzoek
- verklarend onderzoek
- longitudinaal onderzoek