Inhoudsvaliditeit
Inhoudsvaliditeit is de mate waarin het meetinstrument de betekenis van een begrip in al zijn aspecten weet te dekken.
Dat is nogal abstract gezegd. Laten we dat eens verduidelijken.
Bij inhoudsvaliditeit vraagt de onderzoeker zich af of het meetinstrument alle aspecten meet of slechts een beperkte deel daarvan. Een meetinstrument dat bijvoorbeeld de kennis van algebra moet meten moet dus inderdaad alle aspecten van algebra meten en niet alleen iets over optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Differentiëren, machtsverheffen etc. vallen ook onder het begrip algebra.
Inhoudsvaliditeit is te verbeelden door je een groot reservoir voor te stellen waarin alle mogelijke metingen zijn verzameld. Bij het samenstellen van een meetinstrument maakt de opsteller evenwel geen gebruik van alle mogelijke metingen (voor optellen alleen al is het al oneindig) maar zal hij een deel uit alle mogelijkheden kiezen.
De vraag die bij inhoudsvaliditeit gesteld wordt, is dan ook te omschrijven als: heeft de opsteller een goede selectie gemaakt. Inhoudsvaliditeit en constructvaliditeit en vormen samen de twee hoofdaspecten van betekenisvaliditeit.
Bekijk ook onze video over het meetinstrument uit de Cursus Methodologie. Daarin leggen we uit waar een goed meetinstrument aan moet voldoen om valide en betrouwbare data te krijgen.
NB Onze video's zijn niet gratis.
© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek
Aan inhoudsvaliditeit gerelateerde trefwoorden:
- validiteit (algemeen)
Of een van de andere specifieke vormen van validiteit:
- betekenisvaliditeit
- constructvaliditeit
- ecologische validiteit
- externe validiteit
- indruksvaliditeit
- interne validiteit
- methodologische validiteit
- predictieve validiteit