Meten is het waarderen van kenmerken bij objecten
Meten is het waarderen van kenmerken bij objecten. Het gaat - onderzoekstechnisch gezien - niet alleen om de meetresultaat, maar ook om de hele entourage erom heen en hoe je dat onder controle houdt.
In ieder onderzoek is de manier waarop de gegevens gemeten worden erg belangrijk. Het bepalen van temperatuur bijvoorbeeld kan zowel gebeuren door een kwikthermometer, door te vragen of iets warm of koud aanvoelt, door de uitzettingsgraad van een bimetaal, in graden Celsius, Fahrenheit, of Kelvin. Al deze verschillende manieren van meten leveren andere meetresultaten op. De manier waarop de meting wordt verricht, noemt men operationaliseren.
Het verrichten van (wetenschappelijke) metingen moet nog iets nader gepreciseerd worden. Van belang is dat vast staat dat er objecten zijn waarbij de meting verricht wordt. Objecten kunnen zowel mensen, dieren, planten of dingen zijn. Ieder object waarbij (of voor mensen: bij wie) een meting verricht wordt, kan men ook aanduiden met de term onderzoekseenheid. Bij een onderzoekseenheid stel je vast welk kenmerk er gemeten gaat worden. En van elk kenmerk geef je aan hoe je dat gaat meten, dat wil zeggen welke waarden uit een meting kunnen komen.
Meten is daarom het beste te definiëren als het waarderen van kenmerken bij objecten. In methodologische zin, zijn er 5 vormen van ‘meten’ te onderscheiden:
1) observeren
2) ondervragen
3) meten met behulp van een meetinstrument
4) overschrijven
5) genereren
Aan elke term wordt in dit Online woordenboek aandacht besteed.
Bekijk ook onze video over variabelen in de cursus Statistiek
NB Deze video kun je alleen bekijken als je de cursus hebt aangeschaft.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek
Aan meten gerelateerde trefwoorden:
- observeren
- ondervragen
- meten met een meetinstrument
- overschrijven
- genereren
- validiteit
- betrouwbaarheid
Bekijk ook onze video over meten en meetinstrumenten in de Cursus Methodologie.
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>
Cursus Statistiek
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>
Cursus SPSS
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>