Kwantitatief onderzoek
Kwantitatief onderzoek is onderzoek waar veel onderzoekseenheden aan meedoen. Als gevolg daarvan worden de gegevens statistisch geanalyseerd.
Onderzoek kan ingedeeld worden naar het aantal onderzoekseenheden dat aan het onderzoek deelneemt. In het minimale geval is het aantal onderzoekseenheden één. In dat geval spreken we van een casestudie. Zijn de aantallen onderzoekseenheden beperkt (zeg minder dan 30 per categorie) dan spreken we van kwalitatief onderzoek. Nemen meer onderzoekseenheden aan het onderzoek deel dan spreken we van kwantitatief onderzoek. Het onderscheid tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek kun je het beste zetten op 30 onderzoekseenheden per categorie.
Met een categorie wordt een onderzoeksgroep, een cohort bedoeld. De reden hiervoor is dat bij kwantitatief onderzoek de gegevens statistisch zullen worden geanalyseerd. Veel statistische analyses stellen als voorwaarde dat de variabele verondersteld wordt normaalverdeeld te zijn. Van deze veronderstelling mag je volgens de statistici uitgaan als er 30 of meer onderzoekseenheden in een categorie zitten. Zijn er minder dan 30 onderzoekseenheden in een categorie, dan moet eerst getoetst worden of aan de eis van normaalverdeeld zijn wordt voldaan: de kurtosis en de scheefheid mogen niet significant afwijken. Als je de eis van 30 onderzoekseenheden niet als een harde eis stelt, is het onderscheid tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek geleidelijk.
© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek
Aan Kwantitatief Onderzoek gerelateerde relevante trefwoorden:
- casestudie / casestudy
- kwalitatief onderzoek
- kwalitatief of kwantitatief gegeven