Longitudinaal onderzoek
Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen.
Het nadeel van de ad hoc onderzoeksdesigns is dat het slechts om één of hooguit twee momentopnames gaat. Daarmee is niet goed vast te stellen hoe iets zich in de tijd ontwikkelt. Longitudinaal Onderzoek komt aan deze tekortkoming tegemoet. Longitudinaal Onderzoek komt ook in de alledaagse praktijk voor. Je kunt dan denken aan het volgen van trends zoals de aandelenkoersen, het aantal inbraken in een gemeente of een stadswijk.
Bij longitudinaal onderzoek is het wel belangrijk dat er steeds op dezelfde manier gemeten wordt. Het definiëren en operationaliseren van de begrippen is dus erg belangrijk. Een kleine aanpassing zou de hele studie naar de effecten om zeep kunnen helpen. Longitudinaal onderzoek is ook bruikbaar om er vergelijkend onderzoek of verklarende onderzoek mee uit te voeren. Eventueel kunnen er zelfs post-hoc studies worden verricht waarbij achteraf wordt nagegaan wanneer de trendbreuk in gang is gezet.
© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek
Aan Longitudinaal Onderzoek gerelateerde trefwoorden:
- exploratief onderzoek
- beschrijvend onderzoek
- vergelijkend onderzoek
- evaluatie-onderzoek
- verklarend onderzoek