Overschrijven als meetmethode
Overschrijven als meetmethode is het indirect waarnemen van de empirie door de gegevens uit een andere bron over te nemen.
Overschrijven is een van de vijf vormen van meten (in methodologische zin). Het betekent het indirect waarnemen van de empirie door de gegevens over te nemen uit een ander bestand.
Als bron kan men denken aan het Centraal Bureau voor Statistiek dat een grote diversiteit aan gegevens verzamelt. Over bedrijven worden veel gegevens bij de Kamers van Koophandel verzameld en bij gemeenten worden gegevens over de inwoners bijgehouden. Kenmerkend is dus dat de gegevens uit een ander bestand worden overgeschreven en dat er niet een eigen dataverzamelingscampagne plaatsvindt.
Indien men deze gegevens overneemt en er analyses op uitvoert, dan spreekt men van secundaire analyse.
Aan overschrijven zitten methodologisch gezien nogal wat haken en ogen. Niet alleen kun je gemakkelijk overschrijffouten maken, maar zijn de bronnen ook niet altijd even duidelijk. Als je bijvoorbeeld gegevens uit patiëntendossiers moet halen, moet je aangeven hoe je dat gaat doen. Op die manier wordt het een verifieerbare activiteit die ook door anderen kan worden uitgevoerd.
© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek