Simulatie-onderzoek
Al die vormen van onderzoek waarbij de gegevens in een nagebootste (dus fictieve) empirie zijn of worden verzameld, noemt men simulatie-onderzoek. Met simulatie-onderzoek kun je als-of experimenteren doen.
Simulatie-onderzoek en het model
Bij simulatie moet een deel van de werkelijkheid in een model worden gegoten. Bij voorkeur wordt het model gerepresenteerd in een computerprogramma. Daarvoor zijn zelfs hele simpele programma's te gebruiken zoals een spreadsheet, maar er zijn ook heel specifieke computerprogramma's waarmee je ingewikkelde situaties kunt nabootsen.
Het voordeel van simulatie-onderzoek
Een voordeel van simulatie-onderzoek is nu meteen duidelijk. In plaats van experimenteren in de werkelijkheid, zijn de experimenten uit te voeren in een nagebootste werkelijkheid. Dat is in ieder geval stukken veiliger en goedkoper dan het in de werkelijkheid uitproberen.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek
Aan simulatie-onderzoek gerelateerde trefwoorden:
Zie ook de onderzoekskubusvoor een overzicht van alle onderzoeksvormen.
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>
Cursus Statistiek
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>
Cursus SPSS
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>